A misztikus féktárcsa-felszabályozásról

2011.10.14. 11:48

Tisztelt Autódoki

Késhegyre menő vita alakult ki baráti társaságunkban féktárcsa felszabályozása kérdésben. Több mint 30 éve nem túl sikeres rally versenyzőként több alkalommal láttam szerelőműhelyünkben, hogy a féktárcsát egy speciális, egyszerre mindkét oldalán dolgozó készülékkel szabályozták fel. Barátaim lehülyéztek, mondván ez technikailag is kivitelezhetetlen, a féktárcsát sima esztergagépen szokták felszabályozni. Én miután szemtanúja voltam több szabályozásnak, váltig állítom igazamat, de szeretnék Öntől egy megerősítést kapni amit az orruk alá dörzsölhetnék. Kérem méltasson gyors érdemi válaszra.

Üdvözlettel
Jenő

Kedves Jenő!

Bizony, létezik ilyen célgép, bár az is igaz, hogy a legtöbbször még mindig szimpla esztergapadon végzik a felszabályozást. A kétoldalt dolgozó gép valamivel precízebb, takarékosabb is, viszont nyilván nem is olcsó.

Egyébként ennél frissebb megoldásként létezik olyan szerkezet is, amely az autóra felszerelve szabályozza fel a tárcsát. Ha kizárjuk a pongyola összeszerelést, akkor ennek egyetlen előnye van - nem kell leszerelni, nem sérül a makacs kerékagy vagy tárcsa.

Üdvözlettel:
Autódoktor