Újrafényezzem a Logant?

2011.10.25. 11:16


Tisztelt Autódoktor!

Van egy 7 éves Dacia Logan gépkocsim. A gyári fényezés teljesen bemattult, az autó tele van kisebb karcokkal, és kőfelverődésből keletkezett festékhibákkal.

Hosszas tanakodás után arra a döntésre jutottam, hogy teljesen lefényeztetem az autót, mivel anyagiak híján, és a kevés kilométer (kb. 47.000.Km) miatt, szeretném legalább még ennyi ideig használni az autómat.

A kérdésem az volna, hogy teljes külső fényezésnél mennyi a reális összeg?

Egy a lakhelyemen már több, mint 20 éve dolgozó fényező műhely 200.000.-Ft körüli árat mondott a teljes fényezésre. Ez reális, olcsó, vagy drága a piaci árakhoz képest?

Egy új fényezés mennyire tartós, és mennyivel jobb, vagy gyengébb, mint a gyári, meglehetősen vékony, és sérülékeny gyári fényezés?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm;

Üdvözlettel: Zoltán


Kedves Zoltán!

Errefelé egy korrekt, jól dolgozó fényezőműhely általában egy átlagos elem fényezésére 20-25000 Ft-os árajánlatot ad. Valószínűleg ettől olcsóbban profi módon nem is lehet megoldani, hiszen rengeteg aprólékos kézi munkát igényel az előkészítés, éppen az ön által nem szívesen látott karcok és felverődések miatt.

Ez alapján gyors fejszámolással azt mondanám, a kétszázezer körüli ár nem is olyan borzasztó.

Azért nem feltétlen ajánlom, hogy telibe fényezzék az autót. Eltekintve a későbbi brutális értékvesztéstől - gondoljon csak bele, ön mit szólna, ha a kiszemelt autóról egy rétegvastagság-mérés során kiderülne, hogy MINDEN elemét újrafényezték? - egy ilyen fényezés gyakorlatilag teljes szétszedést-összerakást jelent, az pedig gyakran nem sikerül tökéletesen. Az új fényezés sem lesz feltétlen olyan tartós, mint a gyári.

Érdemes volna egy szakember tanácsát kérni, mármint olyan szakemberét, aki látja is az autót. A karcok többsége minőségi polírozással eltűntethetű, a kavicsfelverődések többsége javítható - a fényezés árának töredékéért.

Üdvözlettel:

Autódoktor