Felpörög, fulladozik

2015.07.27. 13:07

Kedves Autódoktor!

2005-ös Mazda 2 ritkán beindítás után magától felpörgeti a motort, utána szinte rögtön visszaesik 1000-es fordulat alá és fulladozik. Mi lehet a gond ? Nem minden alkalommal fordul elő ez a probléma.

Ádám

Kedves Ádám!

Amennyiben a fojtószelepnél és az alapjárati rendszerben lerakódás található (fekete massza változó vastagságban: a kartergáz olajtartalma, a beszívott por, esetleg kis égéstermékkel vegyítve) a beavatkozók működése időnként akadhat/blokkolódhat. A vezérlőegység adaptívan kezeli a lerakódás lassú kialakulása folyamán a változó keresztmetszeteket: folyamatosan figyeli és tárolja a fojtószelep végállásait, ezzel pontosan szabályozhatóvá teszi az alapjáratot.

Azonban ha a lerakódás mértéke a tervezettnél nagyobb lesz, vagy a rendszer adaptációja valamilyen okból törlődik/megszűnik, a szabályozás felborulhat. A fentiek tükrében a rendszer tisztítását, adaptációs alapbeállítását javasolom elvégeztetni. Ezzel egyidőben természetesen a gyújtórendszert is érdemes átnézetni. A célműszeres vizsgálat amúgy is elvégzésre kerül, mert az adaptáláshoz üres hibatároló szükségeltetik.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu