Eldobja a fokozatot az R5 Turbo

2015.07.29. 16:19

Üdv!

Lenne egy olyan problémám, hogy az autóm váltója nem úgy viselkedik ahogy kellene. A váltó olajleeresztő csavarját is szét vagdosta hidegvágóval az előző tulaj. Abba se vagyok biztos, hogy van benne olaj és az olaj feltöltő nyílását meg nem tudom merre van. A másik gond az az, hogy menetközben kidobálja sebességet az autó.

Gergő

Kedves Gergő!

Szép feladatot választott magának! Ritka madár az R5, megéri rendbehozni, ép állapotban felfelé fog menni az ára az biztos, nem beszélve a magas "mókafaktorról"! A váltóolaj szintjének, minőségének ellenőrzése valóban alapvető feladat ebben az esetben. A mellékelt képeken nagyjából beazonosítható a feltöltő és leeresztő csavar is (kivéve ha nem ez a fajta váltó van az autón).

Ha a feltöltőcsavar kiszedhetetlen állapotban van, a váltó szuszogóján keresztül is beszenvedhető az olajtöltet, miután a régi leengedésre került. Ekkor nincs lehetőség a szint ellenőrzésére, de ha a megfelelő mennyiséget betölti, baj nem lehet. Hosszútávon természetesen a csavarok nyithatóságának megoldása elengedhetetlen.

Az olajtöltet 3.4 liter 75W-80 (GL-4) osztályozású olajat jelent a Bosch ESi(tronic) adatbázisának megfelelően. A kidobált sebességek az olajtöltet hiányán kívül származhatnak a váltó kopottságából is.

A leeresztett váltóolaj vizsgálata fontos tennivaló: ha egy rakás fémforgács található a kenőanyagban, az nem jó hír. Nagyon fontos megfigyelni melyik sebességet, milyen üzemállapotban ereszti el a fődarab. Alapvetően induljunk a váltórudazattól: a szorult/akadályba ütköző kapcsolhatóság, vagy a lógós motorbak miatt ugráló motor is okozhat "szellemkapcsolást". Ha a váltó belsejében levő kapcsolómechanika, vagy fokozatrögzítő-stiftelés kopott meg, ugyanúgy fokozat kidobás lesz a vége, ahogy a szinkronagy/kapcsolóköröm/kapcsolóvilla tájékán jelentkező kopásnak is.

A váltó javítását inkább bízza szakműhelyre, sajnos nem állnak hegyben a váltók a bontókban ehhez a típushoz, nem nagyon akad "B" terv: a meglévőt kell megjavítani. Sok sikert, és egy szép R5-öst kívánok! Remélem láthatjuk a következő Parkoló Parádén!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu