Megtorpan az SLK

2016.01.04. 15:40

Tisztelt Doki!

Olyan probléma jött elő SLK 200-as Mercedesemen, hogy mikor hirtelen gázt adok, akkor megtorpan és lassú finom egyenletes gázadáskor sem tudom 4000 fölé pörgetni a motort. Az autó nem kompresszoros.

Zoltán

Kedves Zoltán!

Nézze vissza az autó szerviz-előéletét a legutóbbi üzemanyag és levegőszűrő csere idejét megkeresve. A benzinszűrőt negyvenezrenként érdemes kicserélni, a levegőszűrő állapota látható a szűrőn, de legtöbbször az olajcserék alkalmával érdemes újat tenni.

Ha a benzinszűrő / tankszivattyú hibájából kevesebb üzemanyag jut a motorba - főleg terhelés alatt - a motor torpanása előfordulhat. Hasonló a jelenség ha a légszűrő dugulása tapasztalható, főleg az R171-es kivitelnél fordul elő, hogy a nyári rovar-invázió esetén olyan sok kitinvázú csöppség akad fenn a légszűrő előtti finom fémrácson, hogy a cső teljes keresztmetszetét elfedik az élettelen maradványok.

Terhelhetőség-romlás tapasztalható akkor is, ha a motor légmennyiség mérője szennyezett, vagy hibás: a sportlégszűrők használata ezért sem javasolt. A gyújtórendszer meghibásodása esetén hengerkimaradás lenne tapasztalható, melyet sárga MIL (hibalámpa) felvillanás jelezne, de érdemes a gyertyák/trafók/kábelek (ha vannak) ellenőrzése is a hosszútávú üzembiztonság érdekében. Ha a fentiek nem hoznak sikert, egy alapos menetteszt-diagnosztika elvégzése szükséges egy teljes kompatibilitást nyújtó célműszerrel, a rendszer további jelfolyamainak ellenőrzése érdekében.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu