Bedadog az Audi

2016.01.08. 16:05

Kedves Autódoktor!

Van egy Audi A4 B6 1.9 pdtdi, ami viszonylag nagy sebességnél, fordulatnál és intenzívebb gyorsításnál kissé bedadog 4. fokozatnál 80-as tempótól és 5. fokozatban 130-tól egészen 170-180-as tempóig. Szűrők voltak cserélve, jó minőségű üzemanyagot tankolok és kerül bele adalék is. Lehet hogy légtömegmérő hiba lesz?

Árpi

Kedves Árpi!

A légtömegmerő az egyik olyan alkatrész, amely sok trükkös hibárt felelős lehet, és számos alkalommal előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy a motorvezérlő még nem veszi hibásnak - hiszen a keretértékekbe még belefér - a valós adatszolgáltatása már kívánnivalót hagy maga után. Mindig igyekszem kihangsúlyozni a javítást megelőző diagnosztika fontosságát - a feleslegesen végzett munka, és az így cserélt alkatrészek nem ártanak az autónak, de szükségtelenek.

A hibás - pl. szennyezettségtől elhangolódott - tömegmérő esetén a hibakódtároló akár üres is lehet, de a menettesztek alapján végzett komponens teszten már kibukik a lustán működő szenzor problémája. Műszeres támogatás nélkül a tömegmérő szemrevételezése lehetséges, a hibás működés a felületére lerakódott, égett szennyeződések miatt a gyári technológia szerint csak szenzorcserével, a mindennapi életben a "hozzá való", kevéssé agresszív tisztítóspray-jel is orvosolható - ezt nem tőlem hallotta, a Bosch a Holdig kerget majd ezért a tanácsért.

A lerakódás mértéke a gyenge minőségű utángyártott, vagy sport légszűrő alkalmazása esetén nagyobb lehet. A szennyeződés eltávolítása utáni teszten kiderül ha az érzékelő mégis elfáradt. A csatlakozó kontakt/kábelhibája is előfordulhat. A típus gyakori gondja a hengerfej kábelkötegének kontakthibája, ekkor hengerkimaradás is tapasztalható - a hibatároló megjegyzése mellett. A vákuum/üzemanyag tandempumpa is szivároghat, illetve sokat futott autó esetében a PD elemeknél szivárgás léphet fel a hengerfejen belül - ekkor az olajszint is növekedésnek indulhat. A PD elemek üzeme szintén nyomon kísérhető a célműszeren, így megbontás nélkül is sok információ megtudható a motorról.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu