Menet közben jön meg a fűtés

2016.02.18. 12:14

Kedves Autodoki!

Már lassan egy éve hogy birtokában vagyok egy 2004es Seat Ibiza BKY motorkóddal rendelkező 1.4-es 75 lovas benzines szépségnek (175e km van benne). Szóval az első igazi telemet töltöm vele lefelé és amit észre vettem az az hogy a hűtő nem tartja stabilan az elvárt 80-90 fok körüli hőfokot. Ha csak városon belül megyek és csak így 50-60km/h sebességgel haladok akár folyamatosan is a hőfok nem akar feljebb menni 45 foktól.

Furcsasága a dolognak ha országútra kimegyek és egy 90-el haladva felküzdi magát a normál üzemhőmérsékletre és ezt természetesen érzem a beáramló melegből is hogy végre jó, de ha jön egy hosszabb lakott terület és újra 50-60-al haladok akkor mint ha természetes lenne vissza megy 45-re a fok, amivel elég rendesen gyilkolhatja a motort.

A másik az hogy ha elkezdek erősebben fűteni pl. négyes fokozaton akkor is elkezdi visszahúzni a hőfokot ha közben 90-100-al haladok. Természetesen arra gondoltam hogy termosztát lesz a ludas, de ha nem akkor ez valami típus "jellegzetesség" vagy valami más is lehet az oka?

Norbi

Kedves Norbi!

Az autója a VW csoport egyik leggonoszabb termosztátját örökölte a nagy elődöktől. A műanyagházas alkatrész sok érdekes problémát okozott már: előszeretettel törik le róla darabka, amely beszorulhat ide-oda, de képes időnkénti zavart okozni úgy is, hogy jól működő időszakai is vannak.

Cseréltesse ki a hengerfej váltó felőli részén levő alkatrészt, és nagy valószínűséggel minden visszatérhet a normál kerékvágásba.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu