Egyéves állás utáni üzembe helyezés

2016.07.15. 11:47

Tisztelt Totalcar!

Ezúton szeretnék tanácsot kérni Önöktől: egy éve áll kint az autóm az udvarban letakarva fóliával, akksi kiszedve, fagyállóval feltöltve. Elég nagy értékű, 2011-es évjáratú dízelautó, 90 000 km van benne.

A kérdésem: Mit kell tennem, hogy a lehető legkisebb kárt tegyek benne, amikor beindítom, elkezdem használni? Mi az esélyem, hogy az autónak nincs nagy baja?

Gábor

Kedves Gábor!

A kültéri parkolás nem tartozik a legjobb állagmegóvású tárolási formák közé, ráadásul a fólia alatt a korrózió és a penész is szerencsét próbálhat az autó különböző pontjain. A kicsomagolás után egy alapos kiszellőztetés feltétlenül javasolt a gépnek, remélhetőleg a fólia nem égett rá a fényezésre.

A legjobb lenne a motor beindulását megakadályozva az erőforrás többszörös, indítómotoros áttekerése az olajnyomás megjelenéséig, de mivel ezt csak valamelyik érzékelő/beavatkozó csatlakozójának lehúzásával érhetné el, mely akció után egy célműszeres nullázás szükségessé válna, inkább ne kockáztasson. Egy teljesen feltöltött akkumulátor behelyezése, és a folyadékszintek ellenőrzése/feltöltése után az autó indulásra készen kell legyen.

Egy megbontásos - féktisztításos - teljes műszaki átvizsgálást és olajcserét feltétlenül javasolok a használatba vétel előtt, a párás helyen való ácsorgás minden bizonnyal nem volt jótékony hatással a fékekre, és a többi mozgó alkatrészre sem, nem beszélve a rágcsálók által okozhatott károkról: ilyen szempontból is érdemes végignézni a motorteret. Az időszakos karbantartás végén a célműszeres vizsgálat is erősen javasolt, illetve egy hosszabb út előtt érdemes inkább egy néhány száz kilométert a közelben megtenni, hogy megbizonyodhasson a rendszerek üzembiztos működéséről.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu