Létezik még érv, amiért benzines autót lenne érdemes venni?

2016.08.04. 12:51

Kedves autódoktor!

Új autó vételét tervezem. Az elején leszögezném, hogy hosszútávra tervezek, minimum 10 év. A kiszemeltem egy VW Jetta lenne. Azonos felszereltség esetén az 1.2 tsi és a 2.0 tdi között kb. 1 millió forint különbség van. Sok cikket olvastam a témában, ezek alapján tudtommal a két motor üzemanyagellátó rendszere nagyon hasonló egymáshoz, a főbb alkatrészek ugyanazok.

A dízelekről lehet tudni, hogy nagyon magas javítási költségeik tudnak lenni egy idő után (nagynyomású szivattyú, injektorok, kettős tömegű lendkerék, stb).

A tsi motoroknál is ugyanilyen horrorisztikus összeg ezen alkatrészek felújítása/cseréje, vagy azért lényegesen olcsóbbak. Tudna mondani valamit, ami miatt a benzinesen el kellene gondolkodnom, mert ha azonosak a javítási költségek, akkor inkább választanám a dízelt, így legalább az üzemanyagon lehet spórolni.

István

Kedves István!

Én a felhasználási mód felől közelíteném meg a témát. Ha az autópálya koptatása, és a hosszú külföldi utak megtétele a terv, akkor nem kérdés, hogy a masszív hosszútávfutó dízel a megfelelő partner hozzá. Viszont a városi cikázáshoz a filigránabb benzines illik jobban. Új autóként, megfelelő karbantartás mellett a kétszázezret simán megfutja mindkettő verzió meghibásodás nélkül, természetesen a gyermekbetegségekre figyelni kell, ezért nagyon fontos a típust ismerő szervizpartner megválasztása.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu