Tekeredő gumi hangja szól

2016.12.27. 13:29

Üdvözlöm!

Egy Peugeot 407 SW-ről lenne szó. Kanyarodáskor olyan hangot hallok, mintha valami, ami gumiból van tekeredne. Balra és jobbra is egyaránt hallatszik. Ha lendületből teljesen kitekerem a kormányt akkor még hangosabb. Kicserélték a lengőkart de ez a gumi tekeredés szerű hang változatlanul hallatszik. A szervó hibátlanul működik.

Ön mit gondol erről? Erika

Kedves Erika!

A 407-es futóművében van rendesen alkatrész, annyi szent! A tél a futómű nyekergések évszaka, a kiszáradt szilentblokkok, gömbfejek és perselyek olyan érzést kelthetnek az emberben, mint amit Onedin kapitány élhetett át, öreg tengeri bárkáján. Ha a hang állandó jelleggel hallható, akkor irány a szerviz, ahol időt nem sajnálva meglesz a bűnös nyekergő.

A kormány tekerésekor az összes szilent megfeszül, a toronycsapágy tekeredik, a gömbfejek/csapok fordulnak, és a kormánymű harmonikái is nyúlnak/zsugorodnak: a hang olvasás általi meghatározása olyan, mint gondolatban megkeresni a fatörzshöz koppanó tobozt a fenyvesben. Jó hír, hogy nem feltétlenül kell cserélni a hangoskodó alkatrészt: ha valóban a hideggel köthető össze a hang megjelenése, és egyéb műszaki jellemzői optimálisak, egy kis kenőanyagos kezelés akár ismét csendessé teheti.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk -www.deltamark.hu