Eltérő méretű gumik azonos tengelyen, AWD hajtásláncnál

2017.01.25. 13:31

Kedves Doki!

Lesz-e károsodásom, hibajelzésem, ha - pl. egy defekt elhárításának idejéig - egy tengelyen használok 225/55R19, ill. 225/65R17 jelű, nyári és téli mintázatú kerekeket?Hangsúlyozom: csak rendkívüli esetben és csak a legrövidebb ideig, max. 90 km/h! Az autó: 2016-os Mazda CX5 Revolution Top AWD / "G192" 2,5lit. benzines /

Andor

Kedves Andor!

A szükség nagy úr, főleg a mai, pótkereket nélkülöző világban. Szép, szép a gyári védőszárny szolgáltatás, assistance, marketing simisimi, de az út mentén való szobrozás - ráadásul egy sima defekt miatt - kihagyható élmény maradhatna.

Ha van rá mód, mindenkinek javasolom egy pótkerék bezsúfolását a fedélzetre, egy kiszakadt abroncs esetén a különféle javítónyálak, zsebkompresszorok fabatkát sem érnek. Az összkerekes hajtáslánc is meg fog birkózni a merőben eltérő méretű kerekekkel, a hosszútávú használat valóban nem tenne jót neki - a differenciálmű állandóan dolgozni kényszerülne, és igen, a műszerfalon is hibalámpa gyúlhat fel az ESP (menetstabilizátor) és a TPMS (keréknyomás-felügyelet) hibáját mutatva. A gyári méretű kerék visszahelyezésekor néhány méter megtétele, esetleg a TPMS újraindítása után a műszerfal ismét a megelégedett arcát mutatja majd. Ne adja fel a technikai függetlenségét, az úticélok önálló teljesítése a cél. Keep rollin'!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu