2017.08.09. 12:00

Üdv dokik!

Egy 2006-os évjáratú, 212 ezer km-t futott Opel Astra H 1,4 benzin/gázos 2006-os évjáratú autóm van. A gázüzem 60 ezer km-nél lett beépítve. Évente 25-30 ezer km-t mentem vele az utóbbi három évben, főleg országúton és autópályán, rendszeresen gázüzemben használom, a gázrendszer is előírás szerint szervizelve. 15 ezer kilométerenként cserélem az olajat, Castrol EDGE FST 5W40-t használok.
195 ezer km óta elkezdte fogyasztani az olajat, most már 2-3 liter körül töltök utána két olajcsere között, előtte ilyen nem volt. Azt ajánlották, hogy 10W40-es olajat tegyek bele, de Castrolból csak félszintetikust találtam, azt nem merem beletölteni. Nem tudom mit tegyek az olajfogyasztással, cseréljem-e sűrűbb olajra, vagy keressük meg fogyasztás okát?

Még egy problémám van. A motorban mikor cseréltessem ki a vezérműláncot? 150 ezer km-nél azt mondta a szerelő, hogy ráérek akkor cseréltetni, amikor már hallani a hangját. Azóta már több olajcsere is volt, meg egyéb kisebb javítások miatt is látta a szerelő az autót, de mindig azt mondta, hogy még tudunk várni.

Meddig várjak a vezérműlánc cserével, mert nem szeretném tönkre vágni a motort sem? Szeretném kérni a tanácsait, az autót még sokáig szeretném használni.

Üdvözlettel:

György

Kedves György!

A gyári lista alapján a 10W40, félszintetikus olaj megfelelőnek bizonyul, nyugodtan tegyen próbát a legközelebbi cserekor/utántöltéskor! A panaszolt utántöltött mennyiség nem ad még feltételen aggodalomra okot, általában a két-háromezer kilométerenkénti olajigény szokott az ingerküszöb lenni, akkor már a gázelemző értékein is látható a probléma. Mivel a típus hengerfeje és sajnos a gyűrűi/dugattyúi is hajlamosak a tervezettnél nagyobb mennyiségű kenőanyag átengedésére az idő előrehaladtával, a növekvő olajigény esetén érdemes lesz elgondolkodni az autó sorsán. A felújítása több százezres tétel, a gazdaságossági megtérülés kiszámítása az ön feladata.

A lánccsere tekintetében csatlakoznék a kolléga véleményéhez: ha a motor csendben teszi a dolgát és indításkor sem jelentkezik csörgő-zörgő hang: a nagy karbantartás még nem időszerű.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu