Ingadozik az alapjárat a HDi-ben

2017.08.12. 09:49

Tisztelt autódoktor!


Van egy 2003-as Citroen Xsara Picassóm 2.0 HDI 90LE. Egy pár napja figyelem, mert előfordul nála alapjárat ingadozás. Megfigyelésem szerint a probléma meleg motornál lép fel, valamikor van, valamikor nincs, kis ingadozásról van szó, bár nincs fordulat mérőm, de észrevehető, le soha nem áll a motor, csak ingadozik.

Sajnos a meleg motoron kívül nem tudom mihez kötni, viszont a tegnapi nap 30 km megtétele után rákapcsoltam a klímát és elkezdett ingadozni erősebben mint eddig, amikor hallottam bekapcsolni valamit, szerintem a klíma ventillátorát a motortérben, kapcsoláskor a motor majdnem lefulladt, de összekapta magát, és tovább ingadozott, ventillátor kapcsolásnál ismét majdnem lefulladt..... és így tovább, ha kikapcsoltam a klímát a gond megszűnt.

Ma ismét figyeltem a bemelegedés után klíma nélkül volt enyhe ingadozás, de menet közben megszűnt. Bekapcsoltam a klímát, de a probléma nem jelentkezett. Menet közben tökéletesen működik minden, nem rángat, nem áll le a motor, nem füstöl, olajat nem eszi, reggel könnyen indul. A motor kontroll lámpa elalszik.


Ön szerint mi lehet a gond?

Puyo

Kedves Puyo!

Az üzemanyagrendszer nyomásviszonyait lenne érdemes megfigyelni működés közben. Ezt természetesen célműszerrel lehet megtenni, tehát itt az idő egy szerviz látogatásra. Amúgy is ott a megoldás kulcsa, mert ha a gyakran előforduló üzemanyag-nyomásszabályozó probléma lenne diagnosztizálva a jelentkező hibával kapcsolatosan, akkor a csere előtt egy ultrahangos tisztítást még érdemes a kiszerelt alkatrészen megejtetni. Ha azonban a mikroszkópikus szűrőszita végleg elszennyeződött, vagy valaki az évek során már eltávolította a helyéről, csak az új alkatrész jöhet szóba. Az üzemanyagrendszer általános ellenőrzése/karbantartása mellett a szívórendszer időszakos felülvizsgálata se maradjon el, a lerakódásokon kívül a légtömegmérő is okozhat furcsa dolgokat.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu