Kemény a kuplungpedál

2017.08.22. 10:44

Tisztelt Autódoki!

Az volna a kérdésem, hogy ha a kuplungpedál benyomáskor kemény a vaj puha helyett, akkor ez melyik alkatrész cseréjét igényli, mert egyébként más gond nincs, csak nehézkesen benyomható, és ez eléggé zavaró.

Vince

Kedves Vince!

A megoldás többlépcsős kivitelben érhető el. A válaszadást megkönnyítette volna, ha elárulja az autó típusát, vagy a kuplung fajtáját (pl. hidraulikus vagy bovdenes). Túlzott pedálerőt igényel a hibás/száraz/szoruló/rosszul elvezetett bovden, a kopott perselyekkel működő pedálmechanika, de az összeesett/törött kuplungszerkezet is, ahogy a csapján nehezen mozgó kinyomócsapágy szintén kerülendő.

A hidraulikus kuplung esetében a bovden nyűgjei kiesnek a körből, de a szivárgások, a levegős folyadékkör, a korrodált/repedt/deformálódott villa itt is okozhat kellemetlenségeket. A bovden lekötésével a hibás kör könnyen kiszűrhető, a hidraulikus rendszerek leginkább a váltóharangban történt gondok miatt lesznek nehezen benyomhatók, a pedál szorulása itt is csak a folyadékoszlop megnyitása után vizsgálható (pl. kinyitott légtelenítő). Némely típus kifejezetten kuplungszerkezet-törésre hajlamos, ilyenkor általában rendellenes hangok is hallhatóak a működtetés közben.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu