Féktárcsát a hátsó dobok helyére?

2017.09.29. 11:36

Kedves Autódoki!

Van egy 2006-os Fiesta 1.4 TDCi autó a családban, nem régen került hozzánk. Ezen az autón a hátsó fékek dobfékesek. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e ezeket a hátsókat tárcsafékesre átalakítani? Nem otthoni barkácsolásra gondolok, hanem majd valamelyik szervizben, szakemberekkel. Nagy munka? Sok átalakítással jár? A Focus I. vagy II. hátsó tárcsafékjei például jók lennének? Mit javasol? A műszaki vizsgán okozhat majd problémát ez az átalakítás?

Attila

Kedves Attila!

Gyári szintű, szakszerű átalakítás esetén a vizsgahelyen valószínűleg fel sem tűnne a kollégáknak az átalakítás. Az alkatrész-katalógusban böngészve az ST150-es kivitel rendelkezett hátsó tárcsafékkel gyárilag (elsősorban a 2006-os kiviteleket nézve). Az átalakítás során a mechanikai átalakításokon kívül a fékhidraulika és az ABS/ESP érzékelői/szoftvere sem maradhatna a dobfékes kivitelnek megfelelően nagy valószínűség szerint.

Én nem nagyon javasolom az átépítést, igazából sokat nem is nyerne vele: a dobfék is rendkívül tartós berendezés. Ha az éves tisztítását/beállítását megkapja a szerkezet és normál használatban van az autó, akár százezer kilométer fölötti futást is kibír egy fékpofa-szettel, a vállalható/terhelhető fékhatással együtt. Mit szólna inkább egy ST150-hez a kis gázolajos helyett? A hátsó tárcsákon kívül lenne még egyéb finomság is a fedélzeten.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu