Miért nincs fűtés az autómban?

2017.10.04. 13:54

Tisztelt Autódoktor!

Birtokomban van egy 1990-es évjáratú Renault 19-es típusú autó. Az a problémám vele, hogy a fűtőradiátor sorozatos eldugulása miatt nincs, ill. csak gyengén van fűtés az utastérben.

A motor hűtőrendszerét már többször is átmostam és a fűtőradiátort is több alkalommal folyóvízzel átmosattam. Tehát a hűtőfolyadék gyakorlatilag tiszta a rendszerben. Érdekes ha a radiátort átmosom egy-két napig funkcionál a fűtés, de azután folyamatosan megszűnik. Mi lehet az oka a folyamatos eldugulásnak? Van-e olyan megoldás, hogy nagyobb bontás nélkül megoldjam a problémát vagy csak a radiátor csere segít?

Endé

Kedves Endé!

A radiátorok/hűtők/hőcserélők sajnos nagyon nehezen tisztíthatóak, mert a kis járataikban lerakódott szemcsés anyag rendkívül erősen ragaszkodik a pozíciójához. A hűtőket javító/felújító/gyártó szakműhelyek általában vállalnak szétszedéses tisztítást, ekkor a hűtő alkotóira bontása után a lamellák közötti csövek is jobban tisztíthatóak, de minden esetben szem előtt kell tartani a felmerülő költségeket.

Valószínűleg kedvezőbben jön ki a matek egy új radiátorral számolva. A rendszer szennyezettségét azonban feltétlenül meg kell szüntetni, mert ha az új radiátor is megtelik a keringő anyaggal, az ismét kellemetlenségeket okozhat, amit nem fedez a garancia. Sajnos a hűtőben és a motorblokkban is rengeteg lerakódás bújhat meg, ezt a betöltött tiszta hűtőfolyadék gyors elszíneződése mutatja meg néhány nap elteltével.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.