Elég, ha P-ben hagyom?

2017.12.20. 15:37

Tisztelt Autódoktor!

Életemben először vettem egy automata váltós autót (Lexus IS 250). Kérdésem az lenne, ha emelkedőn kell leparkolnom először a váltót N-be (azaz üresbe) rakjam, utána kézifék, majd P-be. Vagy megállok, berakom a váltót P-be, utána kéziféket behúzom. Melyik a helyes sorrend?

Péter

Kedves Péter!

Egyetlen aranyszabály van: "P" állást kizárólag álló autó esetén szabad kapcsolni, különben "P"-pesíti a váltó rögzítő mechanikáját, amit egy élet munkája kijavítani, legalábbis összegszerűen biztosan.

Nyugodtan kapcsoljon először a váltón parking-ot, lassan ráengedve az autó súlyát a finom kattanásig és utána kapcsolhatja a féket, így a teljes erőátvitelen keresztül rögzítve lesz az autó, nem csak a fék által. Az automatás sofőrök egyébként rendszeresen leszoknak a kézifék használatáról, amit azért nem javasolok, mert a mechanika előszeretettel berohad a mellőzéstől, és ezért szorul majd javításra a műszaki előtti időszakban.

Tehát ha spórolni akar a karbantartáson, a kéziféket is használja minden parkoláskor. Természetesen mindig akadnak kivételek, ahogy most is: a téli használat közepette a behúzott kézifék reggelre/hosszabb állás után befagyhat, így az előbbi tanács leginkább tavasztól őszig aktuális, illetve abban az esetben ha nem hónapokig áll az autó behúzott kézifékkel, mert az szintén maradandó mechanikai problémákat okozhat a fékberendezésben.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu