Vajon mitől csörög a Suzuki?

2018.07.06. 16:00

Kedves Autódoki!

Utolsó mentsvárként fordulok Önhöz. Suzuki SX4 2006 benzines autóm kb. 1 éve kopog, csörög terhelés alatt csak melegen. Mintha 92-es benzint tankolnék, DE nem. Valaki vezérműláncot akar velem cseréltetni, valaki kopogás érzékelőt. Mivel nem akarom és nem is tehetem meg, hogy kidobjam a pénzt az ablakon, ezért kérdezem Önt hátha tudna nekem segíteni!

Gábor

Kedves Gábor!

Vissza kellene menni az időben - legalábbis gondolatban - egy évvel ezelőttre, hogy mi történt az autóval abban az időszakban. Akár egy nem megfelelő gyertya beépítése is okozhat rendellenességet az égéstérben.

Szerencsére egy 2006-os autóban már rengeteg információ kiszedhető a vezérlőegységből menet közben is, feltétlenül neki kell iramodni egy célműszert alkalmazó diagnosztával, hogy a tesztkörök alatt a bejövő adatokból össze lehessen rakni a képet.

Ha ez nem elegendő, akkor egy átfogóbb műszeres ellenőrzésre is szükség lehet. Az üzemanyagrendszer alapvető vizsgálata mechanikus eszközökkel történik, a kopogásérzékelő és a vezérlés állapotának feltérképezése azonban első körben már történhet oszcilloszkóp segítségével, megbontás nélkül.

Érdekes lenne bekukkantani az égéstérbe/szelepek tányárjaira is egy endoszkóp segítségével, ahogy az injektorok befecskendezési jellemzőit is jó lenne megfigyelni - ha az adatok a keverékképzés felé terelik a gyanút. Az felettébb érdekes kérdés, hogy mondjuk 100-as benzinnel hogyan viselkedik az autó, illetve hogy a vezérlőegység adaptációs értékeinek alapbeállítása után is tapasztalható marad-e a jelenség.

Sajnos egy általános időhiányban szenvedő műhely - a kontinens műhelyeinek 95 százaléka - nem alkalmas az ilyen bogarászós munkára, érdemes olyan helyet keresni, mint például Novoth Tibor műhelye, vagy az Injektor.hu csapata, ahol valamilyen csoda folytán még képesek nyugodt mozdulatokkal, hideg fejjel gondolkozni ebben a rohanó világban.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu