Hangos a motorfékem

2019.01.19. 11:48

Üdv!

Egy 2006-os Dacia Logan 1.4 MPI típusú autóról lenne szó. 2. fokozatban 30-40 km/h-nál gázelvételkor, motorféket használva furcsa, szokatlan hangot ad. Kuplung kinyomásra illetve gázadáskor elhalkul. Eddig nem csinált ilyet.

Mi lehet a baj? KáGé

Kedves KáGé!

A Renaulttól megörökölt, ősi alapokon nyugvó erőforrás biztos pontja az autónak, alapjában véve jó lóra tett. A Renault-kban is közepesen gyenge osztályzatot érdemlő alsó billenésgátló bak hibája elég esélyesen kísérti az ön autóját is.

logan lumpi 01
Fotó: Balázs Viktor

Ezt a terhelésváltásra előre-hátra kalimpáló váltókar is alátámaszthatja vezetés közben. A többlet mozgást a kipufogó flexibilis csőtagja nem szereti sokáig elviselni, idővel elfárad és a külső, hálós réteget levetve magáról (cső-sztriptíz) egyre sportosabbá váló kipufogó-hanggal jelzi a probléma növekedését. Nem beszélve arról, hogy a lazábban mozgó kipufogórendszer hozzáérhet az alvázhoz. Ez a kellemesebb forgatókönyv.

A rosszabb pedig az, ha a rendellenesség (rendszerint morgás/fémes tónus) a váltóból jön, ami inkább megmagyarázná a csupán kettesben jelentkező hangot. Köztes lehetőségként a váltókar-rudazat hibája, vagy motor/karosszéria/kipufogó burkolat rezonanciája is beugorhat a képbe. Nincs mit tenni, a következő helyes lépés egy szervizlátogatás, hogy a találgatásokból konkrét hibafeltárás és javítás születhessen.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu