Hibahalom lett a Golfom

2019.03.26. 17:24

Tisztelt Doki,

Adott egy VW Golf 5 1.6 benzin 2006-os modell. Egyik napról a másikra az összes ABS jeladó hibát jelez és nem működik a kilométer óra. Továbbá az üzemanyag szintjelző folyamatosan mozog, klíma, szellőztetés abszolút nem megy. Mivel lehet a gond? Mert a szerelőm javaslata: cseréljünk mindent újra.

Rikno

Kedves Rikno!

Nem szokásom ilyet mondani - nem is illik, de leginkább a szerelőjét cserélje egy újra. A valószínűsége, hogy négy kerék-fordulatszám érzékelő egyszerre tönkremegy, nagyjából hatoslottó-főnyeremény szintű, hacsak nem parkolt izzó lávába.

A hibakeresés már kissé komplikáltabb, habár meglehet, egy tőről fakad az összes probléma. A biztosítéktáblák átböngészése után a célműszeres vizsgálati rész nem hagyható ki, ez alapján lesz látható a következő lépés a megoldás felé.

Az ABS/ESP és a sebességjel hiánya szorosan összefügg egymással, a Golf 5 már bőven abba a kategóriába tartozik, ahol rengeteg információ adatbuszon továbbítódik (az egyesek és a nullák együtt zötykölődnek a Golf minden szegletébe), tehát a rendszer részleges leállása esetén egyszerre elnémulhat több komponens is.

Ha a diagnosztika közben néhány vezérlőegység - pl. ABS/ESP, klíma - nem válaszol és nem vizsgálható, elég esélyes, hogy tápfeszültség-mentessé vált, vagy tényleg központi probléma áll fenn.

Megalapozott diagnózis nélkül semmit se cseréltessen ki, ez örök érvényű tanácsként is megállja a helyét.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu