Hidegben indulva ráz a kuplung

2020.02.09. 10:45

Üdvözlöm!

Suzuki Vitara LY 1.6 benzines, manuális váltós autóm van. Most 58 ezer kilométer van benne. Utóbbi időben többet járok városban, illetve most télen észrevettem hogy hidegindítás után, kb. 1-2 perc alapjáraton melegítés után, amikor el akarok indulni, kuplungcsúsztatás közben elkezd rázkódni. Melegen megszűnik a probléma.

Még éppen garanciás az autó, szeretném tudni hogy mire számíthatok javítás tekintetében.

Péter

Kedves Péter!

Figyelje meg továbbra is a jelenséget és jelezze a márkaszerviz felé észrevételeit minél hamarabb. Ha csak reggel, pár percig észlelhető a probléma, érdemes a szervizben hagyni reggelig az autót, hogy a kollégák is tapasztalhassák a hibát.

A kopó alkatrészekre (fék/futómű/kuplung) azért nyűgösebb a garancia - sok esetben a garancia füzet külön pontban tárgyalja ezeket a tételeket - mert az autó felhasználásától, továbbá a felhasználó vezetési stílusától nagyon függ ezen alkatrészek elhasználódása.

Létezik gyári hibás kuplung - még ha nem túl gyakori is - a márkaszerviznek is alaposan indokolnia kell a garis cserét a gyártó felé, mindenki óvatosan bánik a költségekkel.

Jó, ha van egy papírja arról, hogy az autó ilyen problémával volt már kivizsgáláson garanciaidő alatt, ha később mégis felhasználástól függetlenül romlana a helyzet.

Ha csupán a városi használat miatt égett meg kissé a kuplungtárcsa/szerkezet felülete, az normál használat mellett rövid idő alatt rendbejöhet és eltűnik a rángatózás jelensége.

Ha sok az emelkedőn indulás, esetleg vontat az autóval, vagy tényleg napi szinten százszámra kell a dugóban indulni-megállni, az erőátvitel túlterhelése könnyen megvalósulhat. Az emelkedős indulásnál nagyon sokat segít a "hill holder" funkció, érdemes élni vele: nincs előttem a Vitara műszerpultja, de nagy valószínűséggel tudja a funkciót, hiszen egy szoftveres ESP-blokk trükkről van szó, külön egységet nem igényel.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu