Jeladók megelőző cseréje - van értelme?

2020.09.10. 10:27

Tisztelt Autódoktor!

Az volna a kérdésem, hogy a jeladókat, érzékelőket (pl. főtengely jeladó, vezérműtengely jeladó, automataváltó sebességérzékelő, stb.) érdemes-e / kell-e cserélni egy 260 ezret futott, 15 éves autóban, hogy üzembiztos maradjon, vagy felesleges?

Dezső

Kedves Dezső!

A jeladók alapvetően az autó egész élettartamára szólnak, sőt, még jóval tovább is szolgálhatnak. Vannak azonban problémásabb darabok, melyek rendre tönkremennek, de ezek erősen gyártmányhoz/típushoz köthetőek. A gyártók ezekben az esetekben legtöbbször javított kiadású alkatrészeket adnak, mely cikkszám változással is jár, de az utángyártott darabok is megfelelőek lehetnek a javításra, ezekből leginkább a gyári minőségűekből válasszon.

Van olyan szituáció is, mint például a főtengely hátsó szimmering esete, melyet az ember akkor is kicserél, ha csak arra jár (pl. kuplungcsere) annak ellenére, hogy nem szivárog, mert hatalmas bontásra lenne megint szükség, ha folyni kezdene néhány hónap múlva. Egy specifikus váltó-jeladó, vagy vezérlés megbontással járó forgás/pozíció érzékelő cseréje tehát megelőző karbantartásként aktuális lehet, de ez megint a tapasztalaton múlik. Az autójáról semmi konkrét információt nem adott meg, ezért specifikusan nem tudok segíteni. Érdemes márkaklubokhoz/csoportokhoz csatlakozni, ott azonnali segítséget kaphat egy-egy tipikus meghibásodásról, ahogy a járművet karbantartó szervizben is segíthetnek önnek a kollégák.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.