ESP hibaüzenet hibakód nélkül

2020.11.17. 15:16

Üdv Doki!

Nemrég vásárolt 2009-es 1,25 benzines Fiestám indítás után az információs kijelzőn kiírja az ESP off üzenetet. Először csak hetente, de most már naponta. A műszerfalon nem világít folyamatosan az ESP és az ABS ikon, mely hibás működést jelezne. 2 hete volt komplett vezérlés cserén, ekkor a fékfolyadékot is cserélték, valamint számítógépes kiolvasás is történt, melynek során kiderült, hogy nincs hibakód benne. Tudna esetleg segíteni, hogy ilyen hiba esetén merre induljunk el a probléma megoldása érdekében?

Réka

Kedves Réka!

Furcsa a hibakód nélküli állapot, érdemes gyári szintű műszerrel is vizsgálódni egy sort, nem csupán a fékhidraulika vezérlőjében kutakodva, hanem az egész rendszert ellenőrizve. Ha valóban semmi hiba nincs tárolva, akkor azt kellene megtudni, hogy az ESP működik-e valójában - a kiírt üzenet pillanatában: ez egy laza útburkolatú útfelületen gyorsan kiderülhet egy tesztkör alatt, de akár egy fékpadon is tesztelhető mindkét rendszer a célműszeres funkciók segítségével.

Ugyanitt ellenőrizhető az ESP kikapcsoló gombjának működése is (ha van ilyen a műszerfalon), egy kis kifolyt illatosító vagy üdítő tud érdekes dolgokat okozni, ahogy az is, ha nincs használva egy gomb, de mondjuk takarítás közben félig benyomódik, beragad.

Az ABS (blokkolásgátló) funkció legtöbb esetben az ESP (menetstabilizátor) hibája esetén is működik, tehát csúszós úton legalább az egyik őrangyal figyeli az utazást.

Ha ezek után sincs hiba sehol a vezérlőegységek között, de az autó kitart a furcsa üzenete mellett, akkor egy akkumulátor le-fel (rendszer reboot) javasolt, amivel sok beállítás elvész, de talán ezek közt a fals üzenet is.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.