70 fokról indul a vízhőfok

2020.12.23. 15:28

Tisztelt Autódoktor!

Örömmel veszem, hogy tanácsért fordulhatok Ön/Önökhöz, mielőtt szervizbe vinném autómat! Nemrégiben vett használt autóm egy Peugeot 206-os 2001-es évjáratú.

Megvétel óta hibája, hogy bármennyit is állt az autó (1 hét, 2 nap..), akár nyáron, akár most télen 70 fokról indul a vízhőmérséklete beindításkor. Ha kisebb távot is megyek vele a városban elég hamar felmegy 90-95-100 fokig a hőmérséklet, igaz, még nem éri el a piros tartományt.

Leparkolás után megnéztem, ilyenkor megy-e a ventillátor, de nem kapcsolt be, viszont valóban elég forrónak érződik a motor. Ilyenkor, hidegben pedig, ha megállok, de jár a motor, ritkán, de van, hogy mintha gőz távozna bal oldalról egy rövid ideig.

Lett cserélve hőmérséklet jeladó és vezérléssel együtt vízpumpa is, de a hiba fennáll ugyanúgy (a hűtőfolyadék mennyisége is megfelelő). Ön szerint mit érdemes megvizsgálni, mitől produkálhatja ezt?

Gréta

Kedves Gréta!

Reméljük, hogy a távozó gőz látványa csak a show része a kis francia részéről, minden esetre érdemes belesni a kulisszák mögé, és egyszer nyitott motorháztetővel is megnézni az előadást, hogy el lehessen dönteni: taps, vagy szerviz a következő etap része.

Ha a hűtőrendszer amúgy jól teszi a dolgát és még a kabin fűtése is pompás, akkor nagy aggodalomra nincs ok. A célműszer képernyőjén mindig pontosan megfigyelhető a motor aktuális hőfoka, a műszerfal által adott infó ennél az autónál még külön szálon fut (szó szerint).

Elég nagy esély van rá, hogy a műszerfal hibás, ezért indul a hőfok 70 fokról. Minden más esetben gyorsan adja el egy vagyonért az autót a skandinávoknak, biztosan imádnák a sosem lehűlő járművet. A műszerfal javítható, egy specializálódott műszerész hamar megoldást nyújt a problémára.

Ha bontott órát tenne a régi helyére, az sem kizárt megoldás, viszont a kilométer nem fog stimmelni, melyet egyrészt a karbantartások miatt kell átszámolni (olajcsere/vezérlés), illetve a következő vizsgán az autó meg fogja kapni a "manipulált számláló" megjegyzést, ami nem bűn, de eladáskor lehet magyarázkodni. A két óra összehangolása lehetséges: ha van etikus hekker, akkor tisztességes tekerés is.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu