Akkucsere után eltűnt az alapjárat

2021.01.06. 10:30

Tisztelt Autódoktor,

Opel Corsa C 1.2 ecotec (2003) a járművem. Vettem egy új akkumulátort és mióta ki lett cserélve, fura dolog történik. Az autó indításakor tökéletes minden. Ahogy gázt adok, és ezt követően elengedem a gázt a fordulat leesik 100-200 körülire, remeg minden, majd pár pillanat múlva felmegy 1000-re majd szépen beáll 5-600-ra. Van amikor a fordulat teljesen leesik gáz elvételre, vagy kuplung kinyomáskor és a motor leáll. Ezt csinálja álló helyzetben is ha csak gázfröccsöt adok, vagy menet közben ha kinyomott kuplunggal gurulnék. Check engine lámpa nem világít. Korábban is voltak problémák a motorral alacsony fordulaton, de nem ilyen jellegűek.

Van esetleg ötlete rá? Gergely

Kedves Gergely!

Van! Az egyik tipizálható panasz, amely nagyobb számban érkezik a doki-fiókba, az alapjárat problémáival kapcsolatos. Az autósok sok esetben úgy járnak, mint én a minap a néhány éves gázkazánunkkal. Hiába kötötte a lelkemre Bandi, a kontinens leggyorsabb (Thema Turbo 16v) fűtésszerelője, hogy évente tisztítsam meg a belsejét az égéstermékektől, én éveken át csak mostam a kezemet, szó szerint. Aztán ő is, mikor felhívtam. "Kipucoltad évente, ahogy mondtam neked?" Ööööö.... Dugvilla ki, burkolat le, porszívó elő. Hibátlan. Back-to-business. A hideg víz a skandinávoknak való.

Az autó szívórendszerében is hasonló problémák adódnak, melyeket az éves karbantartáskor érdemes megoldani, mintegy megelőzésként. A motor vezérlőegysége folyamatosan adaptálódik a műszaki körülményekhez. Égéstermék, kartergáz-párlat, olajszennyezés: ez mind lerakódásokat okoz a fojtószelepen, az EGR-szelepen és akár a szívócsőben vagy a szeleptányérokon is. Amíg a vezérlő szoftveresen meg tudja oldani a veszteségek kompenzálását, nincs baj. Ha azonban hirtelen változás áll be, eldobja a gyeplőt. Ilyenkor jelentkezhet a fent említett hibajelenség, akár a hibalámpa megjelenésével egyetemben.

A Corsánál az történhetett, hogy az akkumulátor lekötésével a motorvezérlő elfelejtette a tanult értékeket, és nulláról indult: hibátlan, lerakódásmentes komponensekkel számolva. Viszont a lerakódások miatt a mechanika egyéb beállításokat igényelne. Ilyenkor vagy ismét lefut néhány nap alatt az öntanulás folyamata és alkalmazkodik a rendszer a körülményekhez, vagy el kell távolítani a lerakódást (alapesetben a fojtószelep házából) és célműszerrel adaptálni a rendszert. Ez utóbbi lépés elvileg automatikusan végbemegy, de jobb inkább azonnal elvégezni, hogy látható legyen az eredmény. Mert az is lehet, hogy az EGR-szelepnél is takarítás szükséges, vagy tömítettlenség van a szívórendszer valamelyik csövénél, tömítésénél. Ha az autó úgyis szervizbe kerül, kérem nézesse meg a gyújtórendszer/gyújtógyertyák állapotát és a benzinszűrő cseréje is javasolt lehet. A célműszeres rendszerteszt ezután remélhetőleg optimálisan működő keverékképzést mutat majd.

BUÉK! Gulyás Márk - www.deltamark.hu