Hibátlan a Focus, de nem indul

2021.01.20. 18:17

Üdv,

Ford Focusunk 2003. évjáratú, tavaly májusban vettük egy bp-i használt autó kereskedésben, természetesen olaj, szűrőcsere megvolt ezt követően. Egy-két hónapig szépen ment, s egyszer csak heti rendszerességgel lefulladt, illetve be sem indult. Kb. 300e-t fizettünk, AC pumpa, teljes tank és csőmosás, akksi stb. Ennek ellenére múlt héten ismét nem indult be, kijött a szerelő, rátette a műszert, ami semmilyen hibát nem mutatott.

Olvastunk egy cikket, hogy ez ennek a típusnak ritka hibája, megköszönnénk ha volna valami ötlete.

Ilona

Kedves Ilona!

A nem indul, de nincs olvasható hiba kombó az összes autóra jellemző lehet. Ha minden ilyen alkalommal járna a kollégáknak egy Túró Rudi (én is kérek), még gömbölyűbb lenne a világ.

Sajnos ez így, levelező tagozaton nem fog menni, tipp rengeteg van (más sincs), de itt szisztematikusan végig kell menni a klasszikus hibakeresési metódusokon, illetve a célműszer nagyon sok kapcsolódó információt ki tud szedni az autóból, ami segít a hibakeresésben.

Ha a gyújtás ráadásakor a hátsó ülés alól finom zümmügő hangot hall néhány másodpercig, az új pumpa üzemel - igaz, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy a benzin el is jut a kellő mennyiségben a motorig, de azért bízzunk benne. Egy utólagos riasztó hibája, egy holtpont/forgás jeladó gondja, egy nyest által belakott motortér hibahalmaza, de akár egy szimpla gyertyahiba, vagy egy rossz tankolás is okozhat indítási problémát.

Ha bízik a szerelőjében, adjon neki néhány napot és biztos vagyok benne, hogy egy újból menetkész autóban fókuszálhat az utazás szépségeire. Nem vigasz a jelen esetben, de egy mostani Focus EcoBoost motorja 18 éves korában sokkal több meglepetést fog tartogatni, tehát ebből a szempontból nagyon is jó helyzetben van a sokat tapasztalt, öreg masina.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu