Start-stop és a hagyományos akku - lesz ebből baj?

2021.02.07. 11:41

Tisztelt Autódoktor!

Van egy 2015 decemberi Skoda Octavia 1.4 tsi-m. 1 hónapja jutottam hozzá és nagyon meg vagyok elégedve vele. Nekem előtte nem volt start-stoppal ellátott kocsim így sokat utána olvastam. Ezért úgy használom, hogy amíg nem üzemmeleg a motor kikapcsolom és utána is csak akkor kapcsolom vissza ha sokat megyek városban és tudom, hogy az adott útvonalon pirosnál legalább 20-30 s-ot állunk. Így kell a start-stop rendszeres autókat használni? Van valami más tanácsa?

Megnéztem az akkumulátorát és már nem gyári akku van benne, hanem egy 4 betűs magyar cég akkuja. Ennél a cégnél viszont nem találtam start-stop akkumulátort, így az is lehet, hogy ami most a kocsiban van az nem ilyen! Mennyire okozhat ez gondot?

Semmi jele, hogy az akku nem működne megfelelően, de lehet-e ez probléma. Az Octaviában van lehetőség az akku 100%-os állapotának kijelzésre. Ebben az autóban azonban amikor erre a menüpontra lépek nem ír ki értéket (SOC --%)! Ennek mi lehet az oka?

Gergő

Kedves Gergő!

Ha nem található AGM (Absorbent Glass Mat) vagy EFB (Enhanced Flooded Battery) felirat az ön által megnevezett akkumulátoron, sajnos hosszútávon nem fogja kiszolgálni az autó működését, főleg akkor nem, ha a start-stop rendszert is rendszeresen használja. Számos cikk és leírás született e témában, ez a nyúlfarknyi hely nem elegendő a hosszas magyarázatra, de az autó SOC (State Of Charge) kijelzője is azt mutatja, hogy a rendszer nem kezeli megfelelően az akkumulátort.

A hagyományos szerkezetű savas akkumulátorok nem szeretik a sűrű és gyors ciklusú merítést-feltöltést és a start-stopos autó töltési rendszere sem tud mit kezdeni a felemás helyzettel. Ilyenkor leggyakrabban az fordul elő, hogy a start-stop rendszer nem aktiválódik, vagy akár az is, hogy az automatán leállított motor nem képes újraindulni. Az akkumulátort kezelő egység egyszerűen nem érti a neki beprogramozott sémáktól eltérő szituációt.

Ha most működik is az autója minden funkciója, nagy eséllyel ez néhány hónapon belül változni fog. Egy AGM akkumulátor legalább 4-6 évet (vagy többet) ki kell bírjon hibamentesen a neki szánt autóba beszerelve, de egy normál kivitelű akksi valószínűleg 1-2 év után tönkre fog menni. Ez utóbbit tapasztalatainkkal is alá tudjuk támasztani. (számos behozott autóból tűnik el az AGM mire az új tulajhoz kerül. Vagy azért, mert a kereskedő telepén pont egy másik autóba kellett, vagy mert a tönkrement eredeti pótlására nem akart az eladó 60-70 ezer forintot szánni.)

A hibátlanul működő start-stop rendszer általában nem állítja le a motort addig, amíg az nem érte el üzemi hőfokát - ez csak egy a legalább harminc kritérium közül, amely a vezérlőegységben tárolásra került - ezért nem szükséges kézzel kapcsolhatnia. A dugóban ácsorgós, néhány másodpercenként arrébb gurulós üzemmódban percenként akár többször újrainduló motor esetében valóban tehet az indítómotor és a mechanika fáradása ellen azzal, hogy kikapcsolja a rendszert. Kissé faramuci a dolog, hiszen pont erre fejlesztették ki a start-stopot, azonban az autógyárak nem húsz évre terveznek indítómotorokat, de már autókat sem.

Néhány autógyár (pl. Mazda) nagyon ügyesen kicselezi az indítómotor extrém igénybevételét azzal, hogy a motor pontosan dedikált pozícióban való leállítása után egy jól irányzott szikrával újra tudja éleszteni az erőforrást. Ezek a megoldások igazi műszaki csemegék, szerencsére egyre több gyártó folyamodik hasonló finomságokhoz.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.