Hol fűt, hol nem a 307-es

2021.02.19. 13:04

Üdv autódoki!

Peugeot 307-es autómnál miért van az, hogy egyszer tudok fűteni egyszer nem? Azaz nem mindig megy a ventilátor, ilyenkor nem reagál semmire sem. Mi lehet a probléma és mit lehetne vele kezdeni?

Fatima

Kedves Fatima!

Ha a probléma általában bukkanósabb, kátyúsabb utakon tapasztalható, akkor valószínűleg a műszerfal alatt elhelyezett fűtőmotor lesz kontakthibás. Érdemes kivenni egyszer és kitisztítani, ellenőrizni. Ugyanolyan kefés motor mint egy hajszárító, a kefék el is kophattak, vagy fennakadnak néha. Tizensok' év alatt a pollenszűrő ellenére rengeteg por gyűlik benne össze, attól sem árthat megszabadulni időnként.

A panaszolt jelenséget okozhatja még a nevezett ventilátor elektromos csatlakozójának hibája is, amely egy önrontó folyamat lehet a rendszer nagyobb árammal dolgozó részein. Ha kontakthiba alakul ki, a keletkezett csökkent kontaktus-felület melegedik, amely deformációval jár, ami szintén csökkentheti az eleve vacak kontaktust. Ez a végén áramkimaradással is járhat, ergo megáll az élet a nevezett kábel végén.

További hiba lehet még a kapcsolható fokozatokért felelős előtét-ellenállás csomag, vagy az újabb autóknál alkalmazott ventilátor-elektronika hibája is. Itt is igaz az előbb leírt hővel járó folyamat. A helyzet tehát nem egyértelmű, a nevezett pontokon érdemes végigmenni. Ezt egy - a közelében levő - műhely szívesen elvégzi, majd a javítás után ismét helyreáll a kellemes légkör az utastérben. Ha SW a szóban forgó járgány, a hatalmas üvegtető napos időben eleve kellemes környezetet teremt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.