Fémes koppanàs a vàltò tájékáról

2021.03.21. 08:47

Kedves Autódoki!

Egy 2004-es Audi A4-em van, 2.0 ALT, 131 LE 6 sebességes (CVT váltó ) Terhelésnél problémák jelentkeznek, gázadásnál - elvételnél fémes koppanás ( nem ismétlődő, hanem 1), mely az automata váltó fokozatba kapcsolásakor is fennáll, illetve fékezésnél is. A váltó egyébként szépen, csendben működik, rángatás és szagmentesen.

Néha hidegen való indításnál is egy koppanással indul a műsor , ami leginkább az ülések alól a váltó felől hallatszik, bàr nehezen azonosítható.

Hibaolvasó üres, tanácstalan vagyok jó pár szerviz után és fájó szívvel, de bizakodva fordulok önhöz.

Máté

Kedves Máté!

A probléma egyik fele - az álló helyzetben fokozatba kapcsoláskor jelentkező kattanó hang - szerelőaknán való próba során könnyen lokalizálható. Simán előfordulhat, hogy egy kopott féltengelycsukló, egy meglazult csavarkötés, egy laza motor/váltó bak, vagy a kipufogó okozza a terhelésre jelentkező hangot. Nagy valószínűséggel ugyanaz a jelenség tapasztalható menet közben is, mint álló helyzetben, ez a hang és a hibajelenség megfigyelése közben eldönthető.

Ha azonban alulról hallgatva is a váltó felől szólna a hang, feltétlenül keressen fel egy váltó specialistát. Szerencsére számos szakember képzi magát folyamatosan, hogy lassan már a bringás szorzóváltót is megszégyenítő fokozatszámú egységek javítását el tudja végezni. Gyönyörű és küzdelmes feladatról van szó, a gyárak komplett egységekben gondolkoznak már egy ideje, szükség van a bé tervre.

A Totalcaron számos cikk született már váltókkal kapcsolatban, keressen rá a szakemberekre. A magam részéről Tamást javasolom az epvaltocentrum.hu elérhetőségein, de országszerte talál megoldást. Ha kiderül, hogy csak egy váltón kívüli alkatrész okozta a bajt, attól függetlenül foglalkozzon a váltóval, mert annak olajcseréjét is a legjobb olyanra bízni, aki tényleg ismeri a szerkezetet.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu