Benzinszag az autóban

2021.03.22. 16:35

Tisztelt Autódoktor!

VW Golf 5 kombi 1.4 benzin 2007. évi autóm van. Problémám az, hogy az utastérben tömény benzinszag érezhető, de még az autó kb 3 méteres körzetében szabadtéren, ha nem használom az autót két napig akkor is.

Főleg tankolás után érezhető, pedig nem szokásom rányomkodni első kattanás után a töltőpisztolyra. Autószerelő átnézte de nem talált semmit.A jobb hátsó ülés alól érezhető leginkább, mivel ott az üzemanyag szivattyú, először ennek a tömítése cserélve lett, hiába. Az autón semmi nyoma folyásnak vagy szivárgásnak, fogyasztás sem ugrott meg, udvari állandó parkolóhelyen betonon semmi folt ami erre utalna. 

Üzemanyag tartályt leszereltük esetleges repedést keresve, levegővel megfújva, csövek épnek látszódnak, motortérben nem érezhető, légbefúvóknál is tiszta levegő áramlik be. Mostani hűvösebb időjárásnál is nagyon érezhető, melegben negyed óra szellőztetés után lehet beülni.

László

Kedves László!

Lehet, hogy mégis érdemes lenne csurig tankolni az autót, hogy a betöltő csőben is állhasson az üzemanyag. Utána pedig egy minden szögből történő alapos vizsgálat és szimatolás javasolt.

Jó lenne az autót oldalanként megemelni (a szokásosnál nagyobb mértékben) hogy az esetleges szivárgás így talán jobban láthatóan elárulja magát. A benzin gyorsan elpárolog, de tipikus, sávos foltokat hagy maga után amelyek talán észrevehetőek lesznek. Ha a tankolás erőteljesebb benzinszaggal jár, ez az irány az elsődleges.

A benzingőz megfelelő kezelésére szolgáló aktívszenes tartály ennél a típusnál is a motortérben található, de a csövei emlékem szerint jobb oldalon mennek végig. Ezek vizuális ellenőrzésén kívül a célműszer is kínál erre vonatkozó tesztet, melyet szintén érdemes lefuttatni. Az üzemanyag nyomása is mérhető érték, de mivel teljesítményre, indulási hajlamra nem volt panasz, valószínűleg nem a nyomás alatt levő rendszerelemek szivárognak, hiszen akkor a tankolás ténye sem változtatna a hiba jellegén.

A betöltősapka környékét is érdemes ellenőrizni, a műanyagból készített elemek repedései sok esetben nagyon nehezen mutatják meg magukat, a gumigyűrűs tömítések pedig szintén hajlamosak mikrorepedésekre, alakváltozásra.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu