Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Mennyi legyen a vezérléscsere ciklusa a dízel Mazdában?

2021.04.29. 13:02

Kedves Autódoktor!

Nemrégiben vásároltam egy 2012-es, 1,6-os dízel (70 kW) Mazda 2-t. A vételár felemésztette a családi tartalékokat, így a vásárlás után egy alacsony költségvetésű szervizt csináltunk. Követhető előéletű az autó, így viszonylag könnyű dolgunk volt. Egy dolog viszont nagyon zavar.

A szerelőm szerint nem kell még vezérlést cserélni-aminek nagyon örülök-, de kissé nyugtalanít egy esetleges szakadással járó kár. Sajnos a csereperiódust illetően nem találtam semmilyen hiteles forrást. A szaki szerint 5 év vagy 100 ezer kilométer az intervallum. Most 3 éves a komplett vezérlés és 70 ezer kilométert futott. Mit gondol, kockázatos így tovább használni, és bízni ebben a csereperiódusban? Meddig feszegessem a határokat?

Ákos

Kedves Ákos!

Feszegetésben erősen behúzta a lapokat a kilencéves, komplikált dízelautóval, nagyon remélem hogy minden típusnyűg messze elkerüli majd önöket. Ennek egyik záloga, hogy ne városi rövid utakra használják az autót, inkább az autópályás, városok közti suhanás legyen a fő csapásirány ha elfordítják a kulcsot a gyújtáskapcsolóban. (DIesel 4 DIstance)

A vezérlés karbantartása a gyári séma szerint 200 000 kilométer vagy tíz év után esedékes - a PSA modellek esetén ez 240 000 kilométer szokott lenni. Ezt a távolságot nem üveggolyóként, de repedezett, öreg szíjként fogja megkapni az, aki valóban hagyja végigfutni a szíjat a tervezett (inkább kockáztatott) ciklusán.

Általában 120-150 ezer kilométer után érdemes elvégeztetni a vezérlés karbantartását. Ezt szervize válogatja, van aki ragaszkodik a gyári betűkhöz minden munka során, én inkább a biztonságot tartom szem előtt: egy elszakadt szíj ennél az autónál biztosan gazdasági totálkárral járna.

A hosszabb utak a részecskeszűrő optimális öntisztulási körülményeit is elősegítik, minél ritkábban kényszerül az autó kényszer-regenerációra, annál kevésbé hígul az olaj és a mechanika is hálás lesz az extrém hőmérséklet és terhelés mellőzéséért.

A gázolajszűrőt legfeljebb minden második karbantartáskor cseréltesse, a turbó visszafolyócsövére nézzen rá a kolléga, amint teheti, ahogy a porlasztók rögzítésére is érdemes évente ráhúzni - kezdődő kifújás esetén pedig azonnal cseréltetni kell a tűzkarikát.

Ezt a motorteret érdemes tisztán tartani, hogy az esetleges kifújás/szivárgás egyből észlelhető legyen. A hároméves vezérlésszett tehát papírforma szerint még bőven állja a sarat a megtett 70 ezer kilométer ellenére is, ennek persze alapfeltétele, hogy a beszerelése gyári minőségben történt anyaghasználat és technológia szempontjából is.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu