Gázelvételkor rángató Vectra

2021.06.16. 14:19

Üdvözlöm Doki!

Van egy 2003-as C Vectrám, 1.8 benzin, 122 le. A gond vele, hogy mindegyik fokozatban egyenletes haladás közben, ha leveszem a lábam a gázról, akkor egy pillanatra mintha a motorfék is eltűnne aztán visszatér, megtorpan. Ezt minden gázelvételkor produkálja, komforttalanná teszi ezzel az utazást. Sokszor ha lassítani kell, inkább azonnal kuplungot nyomok, hogy ezt a rántást elkerüljem. Féltengely nem recseg, gyertyák és gyújtáshíd új. Főtengely jeladó cserélve. Kuplung sem rég volt cserélve. Motor viszonylag szépen jár. 230 ezer km van benne. Olajfogyás sincs.

BM.

Kedves BM!

A belső féltengelycsuklók lógása, hézagossága esetén nem jelentkezik a tipizálható kattogós hang, de fura, érezhető késést és terhelésváltáskor hallható egy-egy kattanást okozhat a hajtásláncban: érdemes megvizsgálni a dolgot, habár ha akkorát lógna, ami ennyire érezhető lenne a kabinban is, akkor már valószínűleg gyorsításkor rázná a karosszériát is kisebb-nagyobb mértékben, a hézagosság miatti excentricitása miatt.

A típusra jellemző alapjárati problémákat érdemes megszüntetni: a fojtószelep már itt sem rendelkezik mechanikus bowden-kapcsolattal, viszont nagyon érzékeny a lerakódott szennyeződésekre, főleg ha a karter-visszavezetésen keresztül megnövekedett olajmennyiség jut a torokba, ezzel csökkentve, megszüntetve a szükséges légrést - melyet az automatikus kompenzáció egy ideig kezelni tud. Ez válasz lehet a csak viszonylagosnak mondott szép járására. A nézéséről nem tudunk semmit - mondjuk a műanyag fényszórók itt is hajlamosak a mattulásra, de száz aranyat ne adjon értük.

A fojtószelep ennél a típusnál is adaptálható és szükség is van rá a tisztítása után: az egyik tipikus hibája a motorfék-üzem késlekedése, melyet a magasan maradó, normál alapjáratra vissza nem eső fordulatszám tünete jelez. Ha a célműszeres beállítás után sem tér magához a fojtószelep, nem kizárható a hibája: általában a nagykerek polcon is tartják a szükséges alkatrészt emiatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu