Hogyan cseréljek aksit adatvesztés nélkül?

2021.12.11. 13:29

Tisztelt Autódoktor!

Szeretném a 2016-os Fiat Tipo 1.6 MJet start-stopos autóm akkupólusait megtisztítani, később, ha szükséges akkut cserélni, de a műszerfal kilométer, átlagfogyasztás és egyéb adatait szeretném megőrizni. Sajnos olyan OBD-s csatlakozóm nincsen, amivel külső akkuról megtarthatnám a feszültségellátást a rendszerben.

Kérdezném, hogy ha a Ctek MXS 5.0 akkutöltőmet az akkusarukra csatlakoztatva és az akkutöltés megkezdése után és gyújtás ráadása nélkül levehetem-e büntetlenül az akkusarukat? Tesz-e, tehet-e kárt a rendszerben az ilyen módú feszültségmegtartás vagy lehet-e egyszerűen egy másik akku párhuzamos rákapcsolásával, ha rövid ideig is, kiváltani a bent lévő akkut?

Szeretném még megkérdezni azt is, hogy az AGM akkuk minden esetben oly mértékben zártak, hogy roncsolás nélkül nem lehet belenézni a cellákhoz? Ez azért lenne fontos, mivel a gyári akkumra nincs ráírva, beépítve legalábbis nem látszik, hogy EFB vagy AGM akku-e. Start-stop lévén gondolom az egyik biztos. Ha bele tudok nézni, és látszik az elektrolit benne akkor 100%-osan mondható, hogy EFB akku?

Gábor.

Kedves Gábor!

Egy feltöltött akkumulátor remekül használható áthidalóként az akkumulátor cseréjéhez egy szett minőségi bikázókábellel csatlakoztatva a járműtesthez és a pozitív pólushoz (ha van bikázópont kiépítve a motortérben, akkor az a legegyszerűbb). Érdemes segítséget igénybe venni, ha otthon kívánja elvégezni a feladatot, két kéz sok esetben nem elég (idomított polip nem jó, a vizes közeg kerülendő). Nagyon vigyázzanak, mert a rövidzár kárt tehet az autóban és az akkumulátorban is. (ezért is éri meg jobban elvinni egy szervizbe, ahol nyugiban kávézhat a munkafázis elvégeztetése alatt)

Akkutöltőről megoldani a dolgot nem szabad, igazából én már egy modern autóról való bikázást sem ajánlanék nagyon, a milliónyi vezérlőegység hálózata nagyon sérülékeny.

A letekerős záródugók kora már lejárt az akkumulátor-technológiában, a karbantartásmentes akkumulátorok már nem felbonthatók. Azaz ha az ember roncsolással felbontja, már egyben ki is végezte, a balesetveszélyről nem is beszélve. Egy AGM aksit pedig teljesen feleslegesen nyiszálna szét, mivel a nevében is tartalmazza (Absorbed Glass Mat) szerkezetének lényegét: felitatott közeget tartalmaz, hagyományos eszközökkel mérhetetlen. Viszont az autó akkumulátor-menedzsmentje nagyon is tisztában van a telep állapotával, érdemes egy célműszerrel kifaggatni, továbbá egy felkészült szerviz rendelkezik egy speciális digitális akkuteszterrel, amely szintén a megfelelő eszköz a modern aksik vizsgálatára.

Autója alkatrészlistáját böngészve az derül ki, hogy a gyártó szerelte a modellt sima (de szintén felbonthatatlan, zárt technológiájú) és EFB akkumulátorral is. Ha az autó start-stopos, akkor kizárólag ez utóbbi építendő be a járműbe. Az EFB lényegében egy alacsonyabb költségű AGM, nagyságrendileg azzal a különbséggel, hogy cellánként csak az egyik (pozitív) pólus lemezei rendelkeznek a tömörített technológiával.

Az akkumulátor pontos típusa leolvasható az oldalán levő matricákról. Ha esetleg teljesen le lett csupaszítva, akkor pedig a külső méretei segítenek eldönteni, hogy a kisebbik 60 Ah (640 A), vagy a nagyobbik 70 Ah (760 A) került bele a gyárban. Sima akkumulátorral is elketyeg a start-stopos autó egy darabig, de a fentebb említett akkumulátor-menedzsment az EFB-technológiára van felkészítve, amely sokkal jobb töltési-merítési ciklusokkal bír hagyományos társánál, tehát a normál aksi gyorsabban tönkremegy, és a start-stop sem biztos, hogy flottul működik majd vele. A pólusok tisztítása felszerelt sarukkal is lehetséges, csak a korróziót okozó, maró hatású lerakódások maradványait is tüntesse el a motortérből, mielőtt lassan elkezdené korrodálni a kasznit az akkutálca alá hullva. (nem fém kefével történt sarutisztítás és bő vizes öblítés lehetséges)

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu