Ingadozik a Nissan alapjárata

2021.12.14. 13:10

Tisztelt Doki!

Egy 2005-ös Nissan Pathfinder 2,5 dci ingadozó alapjáratával kapcsolatban szeretném tanácsát kérni. Az autó 167 ezer kilométert futott és rendszeres karbantartást kapott, mostanáig jól működött.

Az ősz eleje óta hidegen ingadozó alapjárattal indul, hidegebb időben le is áll, de újra indítható, előfordul, hogy két- három indítás után marad csak üzemben az autó, ekkor viszont egyenletes az alapjárata, mintha mi sem történ volna.

Korábban csak szabadban csinálta, de most már a garázsban is előfordult, ahol 15 Celsius fok körül alakul a hőmérséklet. Ha finom gázzal indítom az autót, akkor nem áll le, a megemelt szinten ingadozik az alapjárat (mint korábban, alacsonyabb szinten), az ingadozás kb. ½ - 1,5 percig tart, utána gond nélkül működik az autó. Az indítás során füstöt nem tapasztaltam. Az autóba most vettem egy új akkumulátort, hátha a régi kilenc év után már nem izzít megfelelően és ez okozza a problémát, de sajnos ez nem hozta el a várt megoldást.

Zoltán

Kedves Zoltán!

Célműszerrel (vagy akár egy értelmes kivitelű OBD alkalmazással) megfigyelhető az autó üzemanyagrendszerének üzemi nyomása - leginkább annak nem kívánatos változása. Az alapjárat ingadozása és a motor leállása is előfordulhat ezzel kapcsolatosan.

A rendszeres karbantartások alkalmával bizonyára az üzemanyagszűrő cseréje megtörténik legkésőbb minden második olajcsere során, így azt talán kihúzhatjuk a probléma okozóinak listájáról, így legesélyesebb a nagynyomású szivattyúra szerelt két szívószelep (hívhatjuk mennyiségszabályzónak, közvetett módon (hibát vétve) nyomásszabályozónak, vagy FQ-SCV-nek is) elszennyeződése, rosszabb esetben valós hibája. A szelepek kiszerelést követően bizonyos keretek között tisztíthatóak. Remélhetőleg a beavatkozás után a motor járása visszaáll a megszokott, stabil értékekre.

A típus elektromosan működtetett EGR szelepe is tud alapjárati problémákat (is) okozni, ekkor néha előfordul, hogy a légtömegmérő is eltárolásra kerül a hibatárolóba. Ez az a tipikus helyzet, amikor nem szabad feltétlenül hinni a számítógépnek, mert a panaszolt (amúgy hibátlan) légtömegmérő cseréje után semmi javulás sem fog bekövetkezni, csupán a felhúzott szemöldökök száma növekszik legalább kettővel. A kilenc éves akkumulátor cseréjével csak megelőzte a "katt-katt és nem indul" kellemetlen jelenségét, nem volt felesleges lépés.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu