Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Szelepet a szűrőbe

2022.01.22. 16:21

Üdv doki,

Érdeklődni szeretnék, melyik olajszűrőt válasszam a kocsihoz: 1.4 MPI motoros Skoda Fabia (68 LE 2002. AQW). Amelyikben van szelep (Mann Filter) vagy amelyikben nincs (Hengst)?

József

Kedves József!

Az olajszűrő biztonsági szelepe megvédi a motort, ha a szűrő eldugulna, vagy az olaj túl sűrű lenne a szűrőfelületen való áthaladáshoz. Ezzel biztosítja az éltető kenést a motor kényes alkatrészeinek. A szelep nyitásakor az olaj egyből a motorba jut a szűrő megkerülésével, de a szennyezett olaj még mindig jobb, mint a szárazon futás, ami terheléstől függően, de mindenképpen nagyon gyorsan fémhulladékot csinál a motorból. Érdemes a szeleppel ellátott szűrőket választani, továbbá a gyári beszállítói minőségű termékekből a legjobb felcsavarni egyet a motorra.

Az olcsó kiviteleknél nem tudhatjuk, hol spórolt a gyártó, ha pont a szelep kialakítása környékén, akkor megeshet, hogy az még a normál (nem)működési tartományában kinyit, feleslegesen szennyezve a motort.

Az ön által említett gyártók termékei jó minőségűek, az is előfordulhat, hogy a cikkszámoknál esett hiba a termék átváltásánál és ezért nincs szelep az egyik szűrőben. A gyári előírások a régebbi modelleknél nem feltétlenül írták elő a biztonsági szelep alkalmazását, pedig az nagyon is jó, ha van.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu