Fél éve áll az újszerű Astra

2022.04.07. 14:09

Tisztelt Cím!

A segítségüket szeretném kérni. Van egy 2016-os Opel Astra a tulajdonomban. 2021 októberében megállt, és a szerelő megrendelte hozzá az alkatrészeket. Minden alkatrészt beszerzett, kivéve a kipufogó oldali vezérműtengelyt, ami azóta is rendelés alatt van, de mivel nincsen raktáron így az autómat azóta sem tudom megjavíttatni. Az alkatrész cikkszáma: 12677324.

Az lenne a kérésem, hogy segítsenek megoldást találni, hogy újra használhassam az autómat, amire azóta is fizetem az adót, a biztosítást és a hitelt is. Ezen kívül segítsenek, hogy hová fordulhatnék, van-e valami felügyelet, ahová a panaszomat leírhatnám és érdemben foglalkoznának vele, mert ez elfogadhatatlan, hogy nincs mód az autó megjavíttatására.

Az autó adatai: Opel Astra B-K 1399 cm3, 110 kW, benzines.

Krisztina

Kedves Krisztina!

Alapvetően a Fogyasztóvédelem az első védvonal abban az esetben, ha egy szolgáltatás igénybevétele esetén azt érzi, valami nincs rendben, és a szolgáltatást biztosító vállalkozással nem tud megoldást találni a problémára.

A keresett cikkszámú alkatrész elvi síkon az Opel kereskedelmi hálózatában elérhető, azonban nagyjából egy hét szállítási idővel, valamint 190-215 ezer forintos beszerzési árral kell számolnia.

Nem kaptam információt, hogy mi történt az autóval, és a cserére szoruló tengely hibája is ismeretlen számomra. A vezérműtengelyek javítása sok esetben lehetséges, hacsak nem tört ketté, vagy szenvedett maradandó szerkezeti elváltozást.

Elég fiatal autóról van szó, de a bontott alkatrész is elérhető lehet a típussal kapcsolatban, való igaz azonban, hogy a bontók egyre inkább komplett fődarabokban gondolkoznak, tehát hamarabb adják el a komplett motort egyben, minthogy részegységeit kiárusítva a maradékot a raktáraikban tárolják.

Beszéljen a javítást végző szervizzel, valamint érdemes egyéb javítókat is megkérdezni a probléma megoldását illetőleg. Ha a bizalma elszállt a járművet jelenleg kezelő vállalkozás esetében, akár azt is választhatja, hogy elszámol velük az eddig végzett munkafolyamatok költségeivel, és elhozza a járművet, akár szétszedett állapotban is.

Sajnos fel kell készülnünk, hogy a közeljövőben lehetnek ellátási problémák sok területen, mert a gyártás/költségoptimalizált termelési rendszerek esetében - melyet a legtöbb nagy gyártó alkalmaz - elég, ha egy beszállító problémába ütközik, és az dominószerűen tovább döntheti a kereskedelmi tevékenységet.

Remélem segíthettem, Gulyás Márk - www.deltamark.hu