Víz került az utastérbe

2023.02.19. 12:04

Üdv Doki,

Érdeklődni szeretnék, hogy az autó ajtajában lévő pára és víz szigetelő fóliát mivel ajánlatos vissza ragasztani, sajnos szét kellett szednem az egyik ajtót, és azóta semmivel sem sikerült tökéletesen vissza ragasztanom, és így meg be szivárog mellette a víz az utastérbe!

Attila

Kedves Attila!

A gyártó régebben rugalmas, lágy rágógumira hasonlító állagú anyagot használt erre a célra, így a késsel leválasztható fólia a javítás után ismét ugyanúgy visszaragasztható volt - ha nem ragadt bele ezernyi dolog amíg szabadon volt a ragacsos sáv (por, hajszál, légy, tízes kulcs, kolléga, stb.). Mostanában már kevésbé rugalmas ez a ragasztó és a fólia nem is vehető le sérülés nélkül egyben, csak ha az ember extra türelmesen, nagyon hosszú perceken át csak arra figyel. Érthető is a dolog, mert manapság sok esetben már nem csupán a por, pára és hangszigetelés az ajtókárpit alatt levő záró réteg dolga, néhány típusnál az ajtóüreg nyomásváltozását is figyeli a légzsák vezérlőegysége, nem mindegy hát, hogy elszöknek-e értékes millibarok az ajtó sérülése közben.

Nem nevezett meg konkrét autót a problémával kapcsolatban, ha az autója fej/oldal légzsákkal is szerelt, az előbb említett problémakör aktuális lehet. Ebben az esetben akár a fólia cseréjére is szükség lehet, de mindenképpen helyre kell állítani a teljes szigetelést (a Loctite fekete/piros motorpasztája például remek erre a célra is). Ha régi autóról van szó, ahol valóban csak a párazárás a feladat, akkor bármilyen rugalmas állapotban maradó ragasztó használható, de akár tartós anyagú ragasztószalaggal is rögzíthető a fólia - ha nem látszik ki a kárpit alól.

Fontos továbbá az is, hogy az ajtók/küszöbök alján levő vízleeresztő lyukak könnyen átjárhatóak legyenek (az évek során összegyűlt por, rákent festékréteg, stb. könnyen dugulást okoz) mert a feng-shui talán pozitívumként említi a vízcsobogást, de az autó üregeiben locsogó, csapdába esett víz inkább erős, nehezen megállítható korróziót okoz. Normális esetben nem szabadna annyi víznek jelen lenni az ajtóban, hogy bejusson az utastérbe, érdemes tehát egy fogpiszkálóval végignézni az összes rést az ajtók alján, hátha elveszíthet néhány liternyi potyautast. Ha az oldalablakok külső vízszintes vízlehúzói sérültek/hiányoznak, sokkal több víz juthat be, vagy a nem tervezett irányból érkezhet az ajtóüregbe, ez is lehet probléma.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu