Kétzónás lett az egyzónás fűtésem

2023.03.04. 14:57

Kedves Márk!

Az autó Suzuki Swift 2014 évjárat, 1.2 benzines. Fél éve csak a jobb oldalon van fűtés, másik oldalon hideg levegő jön. A radiátor bemenő és kijövő csövei melegek. A vízhőfok mérő közép állástól soha nem ment feljebb kilenc éve. Viszont, ha álló helyzetben melegítem be a motort, a ventilátor első bekapcsolásig, üzemi hőfokig és utána az utastérben lévő ventilátor második fokozatot kapcsolom, nem hideg levegő jön. Elindulás után megint hideg jön bal oldalon. Tudna nekem tanácsot adni, hol keressem a hibát, köszönöm.

Csaba

Kedves Csaba!

Sajnos nagyon valószínű, hogy a fűtőradiátor hibásodott meg a járművében. Emlékeim szerint a Swiftek egyzónás fűtéssel rendelkeztek még 2014-ben is, a radiátor részleges eldugulása pedig nem tömeges jelenség, de azért ritkának sem mondanám. Érdekessége, hogy a hibás alkatrész kiszerelése után sem tapasztalható azon a tipikus dugulás/súlytöbblet/korrózió/ belső szennyeződés kiválása, de a hatásfokuk pont az ön által leírt módon csökken annyira, hogy az a napi, téli használatban már kellemetlenséget okoz.

A műszerfal teljes kiszerelése elkerülhetetlen, gyakorlatilag vázig kell bontani az első ülések előtti részt a kabinban merevítővel, fűtésdobozzal együtt. Sok házi trükkel kecsegtet az internet népe, köztük van a radiátor beszerelt állapotú átmosása/savazása is: nem éri meg játszani vele, úgysem lesz jó. A sav pedig az egészséget és a környezetet károsító hatásain túl a hűtőrendszert is tönkreteheti, ha nem kerül teljesen ártalmatlanításra és a rendszerben marad. A motor bejáratva, a radiátor meg cserélve jó. Jó hír, hogy itt a tavasz, talán egy kis időt nyer a javításhoz kellő lendület felvételéhez.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu