Hogyan tilthatom le az automata zárást?

2023.08.06. 16:06

Kedves Autódoki!

Van egy 2007-es Fiat Lineánk (1.3 Mjet), melynél 20 km/h elérésekor automatikusan lezárja az ajtókat a központi zár. A menüben nincs opció ennek az "extrának" a kikapcsolására. Korában egy hasonló évjáratú Fiat Panda is volt a tulajdonunkban, annál az autónál a menüből állítható volt, hogy szeretnénk-e az ajtók automatikus lezárását. Kicsit meg vagyok lőve, mert inkább zavar ez az extra, mint az életünket könnyítené. Létezik megoldás a problémára a kp zár kiiktatásán kívül?

Előre is köszönöm a választ! Üdv Józsi

Kedves Józsi!

Érdemes egy Fiat márkaszervizben, vagy Fiat gyári szintű műszerrel dolgozó szervizben megkérdezni a szoftveres kikapcsolás lehetőségét, de nem lepődnék meg, ha fejrázás lesz a válasz - ahogy sok Renault-nál is hasonló a helyzet. A probléma villamossági megoldásához kapcsolási rajz és rendszerismeret szükséges.

Ha minden kötél szakad és a modul nem leválasztható a rendszerről - és a közvetlen sebességjel sem vehető el tőle - egy utólagos, univerzális központi zár vezérlővel megoldható a dolog, a zárak analóg megvezérlésével. A plusz távkapcsolókat kell csak megszokni, a belső záró/nyitógomb rendszerben hagyhatósága szintén az alkalmazott eredeti szerepétől függ. A probléma egyébként nem egyedi, nagyon sok embert zavarnak az automatikus extrák. Egy helyi kis flottában például ölre mennek azért, hogy nap mint nap ki mehet a régebbi, sávtartó és automatikusan ráfékező rendszerek nélküli autóval. Ennyi.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu