Nem reagál a gázadásra időben a Mondeo

2023.11.18. 09:54

Üdvözletem!

Olyan hiba van jelen az autómnál, hogy gázadásra néha csak 2-3 másodperc elteltével reagál a kocsi. A hiba kb. hét-nyolc hónapja áll fenn és az az érdekes, hogy csak időszakosan műveli. Van úgy, hogy egy 20-30 km-es út alatt szinte folyamatosan, van hogy csak néha. Aztán nemrég voltunk egy összesen 700 km-es kiránduláson és az alatt egyszer sem. Már azt hittük megjavult, de másnap megint elkezde.

A hibát úgy kell elképzelni, hogy simán elindul, aztán gyorsítani akarok és semmi, utána pedig hirtelen úgy megindul amikor elkapja, hogy majd kitépi a kezemből a kormányt. Természetesen nem csak elinduláskor csinálja, hanem menet közben is vagy például sebességváltás után, amikor elveszem a gázt és gyorsítani akarok. Ezért előzésbe is csak óvatosan merek belekezdeni. Egyébként jól indul, nem eszi az olajat, sima az alapjárat és az erő is megvan benne. Az autó egy 2008-as Mk4-es Ford Mondeo 2.0 TDCI. Mi lehet a probléma?

A választ előre is köszönöm: Gábor

Kedves Gábor!

Lassan már tényleg nincs autós probléma digitális beavatkozás nélkül, legyen az egy fékbetét csere (elektromos féknyergek in/re-aktivizálása), egy gumicsere (TPMS rendszer inicializálása), vagy egy sima olajszint ellenőrzés (nívópálca nélküli modellek hideg üzemi szintellenőrzése). Hogy ez jobb-e így, mint 20 éve, nem az én tisztem eldönteni, de az OBD csatlakozó használata az ön problémájával kapcsolatban is használatba kell kerüljön legalább néhány perc erejéig, hogy látni lehessen a fedélzeten történteket.

Mivel gázbowden és adagoló sincs a TDCi Mondeóban, az elektromos gázpedál jeleit kellene először vizsgálat alá venni hibátlan és hibázós üzemben is. Ha ott minden oké, akkor utána jön a fejvakarós rész, de természetesen ezt ismét néhány tesztkör előzi meg célműszerrel a jobb egyben. Érdekes kérdés, hogy vajon a hiba meglétekor az álló autó motorjának felpörgetése lehetséges-e, vagy akkor is jelentkezik a nevezett probléma. Valamint, ha van a autóban tempomat, az automatikus gyorsítás folyamán azonnal reagál-e az autó. Ha esetleg utólagos gázpedál tuningbox van a kocsiban, azt érdemes lekötni néhány napra, legyen minden gyári a gépben, ugyanez igaz az utólagos audio-fejegységre is.

Okostelefonos OBD olvasás is működhet, baj nem lehet belőle, a jelenleg gumiszezon miatt túlterhelt szervizekben valószínűleg várni kell az időpontra.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu