Baj van, felelős nincs, per még lehet

2003.01.15. 17:45

Most perrel fenyegetőzik, mivel utána nemsokára megint nem indult az autója.

Kedves Autójogász!

Egy ismerősöm nevében érdeklődőm, és szeretnék tudakozódni az alábbiakban.
Ismerősömet egy munkatársa megkérte arra, hogy csináljon kisebb karosszéria javítást egy 1989-es évjáratú autóján. Mikor a kocsit el akarta hozni, az illető mondta, hogy nem indul, és az olaj valószínűleg elfolyt. De kiderült, megnézték, hogy nem. Sikerült elindítani és az ismerősöm elvitte, hogy a karosszériát megjavítsa. Megtörtént, és olajcserét is végzett rajta. Mikor vissza akarta vinni, az autó újra bedöglött, elfolyt az olaj. Tömítést cserélt benne, minden rendben volt. Átvette az autót és hazavitte a tulajdonos. Most perrel fenyegetőzik, mivel utána nemsokára megint nem indult az autója. Bevitte szervizbe, és az olajat bemosta a motor.

Előzményhez tudni kell, hogy év elején vette az illető az autót, ott elhitették vele, hogy 56.000 km van a kocsiban, holott láthatóan 560.000 km volt. Mikor az ismerősöm először látta az autót, felhívta a figyelmét erre és arra is, hogy halálán van az autója. A olajcserénél kiderült, hogy a megengedetnél sokkal több olaj jött le, mint amennyi szabad lett volna. Az olajmérő pálca nem az autóhoz való volt. Így állandóan több olaj volt benne.
Mikor felhívta ismerősöm a figyelmét, hogy halálán van az autó, akkor kezdett érdeklődni, hogy volt-e motorgenerálozva. Kiderült, hogy nem. Tulajdonos elmondta még akkor azt is, hogy 180 km/h-val is ment az autójával.Az annyit jelent ennél a gépkocsinál, hogy a fordulatszámmérő már a piros zónában volt.

Most a szervizben, ahol a motort csináltatta kéri a pénzt, és ő nem fizet. Perrel fenyegeti ismerősöm, hogy az ő hibájából ment tönkre az autó s fizessen neki 90.000 Ft-ot. Köztük nem volt semmi megállapodás /szerződés, stb./.
Tanácsát szeretném kérni ebben az ügyben, hogy tud-e egyáltalán pert indítani, és ha igen, ismerősömnek milyen esélye van.

Előre is köszönöm válaszát.
G.Judit

Tisztelt G. Judit!

A gépkocsi tulajdonosa természetesen indíthat pert a követelése érvényesítésére, azt azonban, hogy a meghibásodás az Ön ismerősének felróhatóan keletkezett, az eljárás során neki kell bizonyítania. Amennyiben ismerőse a felelősségét nem ismeri el, a kérdés minden bizonnyal csak szakértői vizsgálat(ok) révén lesz eldönthető.

Tisztelettel:
Autójogász