Jogtalan elszállítás

2003.01.15. 17:55

Az eljáró hatóság az ügy érdeméről rendelkező határozatát az összes rendelkezésére álló bizonyíték mérlegelésével hozza meg.

Tisztelt Autójogász!

Belvárosban élek, és a közelmúltban újból elszállították az autómat.
A gépkocsimmal egy pénteki napon parkoltam le/engedéllyel és parkolási engedéllyel/, és szerdán délben elszállították az ideiglenesen kihelyezett megállni tilos tábla miatt. A gépkocsival péntek óta nem álltam el. Tanúim is vannak rá. A bírói szerv azt állítja, hogy az akkor ott parkoló gépkocsikról készített listán nem szerepel a gépkocsim, de a videón igen, ami a megállni tilos tábla hatálya alatt állt.
Kérdem én, mi alapján és hogyan készítették azt a listát. Talán felszívódott a gépkocsim. Mikor érte mentem és kiváltottam, ami 8-9000 forint és még a kiszabott büntetést is meg akarja a rendőrség fizetettni, amit nem ismerek el.
Most tárgyalást kértem. S kértem Őket, hogy mutassák meg, hogy mi alapján és hogy készítették azt a listát amin nincs rajta a gépkocsim. Mivel a tábla kitételénél általában nem tartják be a 48 órát. Nem egyszer láttam már, hogy 10 óra körül kirakják és már 12-kor viszik is a kocsikat.
Ön szerint mit tehetek még, arra is van tanúm, hogy nem álltam el a gépkocsival. Sajnos ez már nem az első eset, s úgyszólván már nagyon elegem van.
Mit javasol? Várom mielőbbi válaszát.

Köszönöm,
K. Judith

Tisztelt K. Judith!

Alapvető garanciális szabály, hogy az eljárás alá vont személy nem kötelezhető ártatlanságának bizonyítására, felelősségének bizonyítása a szabálysértési hatóságot, illetőleg a bíróságot terheli. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy amennyiben az eljárás alá vont vitatja a szabálysértés elkövetését, az annak bizonyítására felhozottak cáfolata nem az ő érdekkörébe tartozik.
Az Ön által előadottakból az tűnik ki, hogy Ön az eljárást kezdeményező bizonyítékait, pontosabban azok bizonyító erejét kérdőjelezi meg. Erre alkalmas lehet minden olyan bizonyíték (az Ön esetében, a leírtak szerint a tanúk vallomása), ami a terhére rótt szabálysértés cáfolatául szolgál. A szabálysértési eljárásban minden olyan bizonyítási eszköz, amely a tényállás megállapítására alkalmas lehet, szabadon felhasználható, ezért - ha az még nem történt meg - azt javaslom, hogy kezdeményezze valamennyi lehetséges tanújának meghallgatását.
Az eljáró hatóság az ügy érdeméről rendelkező határozatát az összes rendelkezésére álló bizonyíték mérlegelésével hozza meg.

Tisztelettel:
Autójogász