Motorszám korróziója

2002.03.30. 14:07

Ha a motorszám töredéke olvasható, ez lesz az új motorszám, ha teljes egészében korrodált, akkor a nyilvántartásban csak a motor típusjele jelenik meg, a motor korábbi azonosítói megszűnnek. Ez nem katasztrófa, hisz Nyugat-Európában a motorszám nem kötelező azonosító elem.

Tisztelt Autójogász!

A minap nagyon meglepődtem amikor szerettem volna eladni az autómat. Egy VW Golf III 1.4i 1994-es évjáratú autóról lenne szó, amit én vettem anno a Porsche Hungáriánál. Az eredetvizsgánál kiderült, hogy nem tökéletes a motorszám, ezért nem A, hanem BC /nagy BÉ, nagy CÉ/ jelzéssel adták ki az eredetet igazoló lapot.
Az eredetvizsgáló állomáson azzal indokolták ezt az eredményt, hogy a "természetes korrózió miatt a motorszám egyértelműen nem azonosítható".
1. A kérdésem az lenne, hogy származik-e valamilyen hátrány, ebből vagy jelentős plusszköltség az átírásnál
2. az autó értékét csökkenti-e ez az eredmény
3. kérdésem, érdemes-e esetleg egy másik vizsgálóállomás segítségét kérni, vagy a Porsche Hungáriához fordulni segítségért?
Válaszát előre is nagy tisztelettel megköszönöm: Szőnyi
Gergely
(2002. 01. 24.)

Kedves Gergely!

Az év elején új jogszabály lépett életbe, mely szerint a motorszám levédése nem lehetséges, ez azt jelenti, hogy a hatóság a korábban használt AF-jelest levédést megszüntette. Ha a motorszám töredéke olvasható, ez lesz az új motorszám, ha teljes egészében korrodált, akkor a nyilvántartásban csak a motor típusjele jelenik meg, a motor korábbi azonosítói megszűnnek. Ez nem katasztrófa, hisz Nyugat-Európában a motorszám nem kötelező azonosító elem. Azt, hogy a piac, hogy reagál erre nem lehet megjósolni. Úgy gondolom, hogy ha lesz is érték csökkenése a kocsinak, az minimális lesz, mindenképpen kevesebb, mint a korábban alkalmazott AF-jel esetén.

Tisztelettel AutójogászDr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, nemrég váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.