Használtan vett autó hibája

2002.04.25. 21:39

Mit tudok lépni ilyen ügyben ha megvan a szakvélemény, egyáltalán van-e valami esélyem? Tudniillik az autóvásárláshoz 3 évre hitelt vettem fel, és az ilyen jellegű javítások százezrek.

Tisztelt Autójogász!

A segítségét szeretném kérni a következő ügyben:
Családommal ápr. 4-én vettünk egy 93-as 80 Audi 1.9TDI-t. Magánszemélytől, 131 ezer kilométerrel. Lehetett volna valami új kisautót is venni, de mindenképp nagy autót szerettünk volna, nagyon megbízhatót, ezért is esett a választás erre a típusra. 2 nappal az adásvétel után olajat fedeztünk fel a hűtővízben. Egyből hívtam az eladót, jelezve neki, hogy ez van, és amennyiben hengerfejes, bízom a korrekt megegyezésben, például hogy megfelezzük a költségeket. Ő természetesen ettől elhatárolódott, mondván, hogy erről a hibáról nem tudott. Ezek után első körben megnézettem, hogy nem az olajhűtő lyukadt-e ki, valamint átmosattam a hűtőrendszert nem abban maradt-e valami kis olaj (gyanítom egyébként ez történt az eladás előtt is, mert amikor megnéztük a kocsit a hűtővíz tiszta volt). Sajnos 20 km megtétele után újra megjelent az olaj. Ekkor még újra megpróbáltam egyezkedni az eladóval, sikertelenül.

Jelenleg az autó egy szakszervizben van, felkértem egy igazságügyi gépjárműszakértőt szakvéleményezze le, mégis mikori eredetű lehet a hiba, fenn állt-e az adásvételnél. (Azóta mindössze 250 km-t mentem vele).
A hengerfejet leszedték, (sajnos) nem tömítés-gond van, és nem is gátszakadás, úgyhogy tovább ment nyomáspróbára, melynek ma délután lesz eredménye, kiderül ha repedés van, mégis hol, és mekkora, javítható-e, a szakértő is ekkor jön vissza.

Kérdésem, mi van ha esetleg cserélni kell a hengerfejet (a szerelő szerint egyszer már volt leszedve korábban), vagy ne adjisten a motorblokkban van repedés? Mit tudok lépni ilyen ügyben ha megvan a szakvélemény, egyáltalán van-e valami esélyem? Tudniillik az autóvásárláshoz 3 évre hitelt vettem fel, és az ilyen jellegű javítások százezrek.

Érdemes-e jogi útra vinni a dolgot(további plusz, - bár a javítás költségéhez mérve elenyésző - kiadásért).
Többen mondják hivatkozhatok a PTK hibás teljesítésről és/vagy szavatosságról szóló részeire. Tudna-e erről valami részleteset?
A szerződésben egyébként kilométerállás nem, csak annyi szerepel, hogy "Az eladó kijelenti, hogy nincs tudomása a gépjárműnek rejtett hibájáról" valamint, hogy megtekintett, kipróbált állapotban átvettük".
Tudtommal ez nem mentesíti az eladót a felelősség alól.
Az ára amúgy 1 700 000 forint volt.
Lenne esélyem valamit behajtani az eladón?

Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Gergely
(2002. 04. 24.)

Kedves Gergely!

Az ön ügyében a szavatosság, mint olyan, kevésbé kap szerepet, de való igaz, hogy az adás-vétel kapcsán az eladó, az önök megállapodásának megfelelő állapotú járművet lett volna köteles átadni. Az ügyben nyilvánvalóan bizonyítani kell, hogy a járműben felfedezett hiba már az adás-vételkor is észlelhető volt. Erre elegendő támpontot ad a vásárlást követő rövid időszak, vagy a megtett km szám. Amennyiben a kár százezres, úgy feltétlenül indokoltnak tartom, az ügy jogi útra való terelését. Végső
soron Önnek joga lehet az adás-vételtől elállni és a járművet visszaadni.
Javaslom keresse fel jogi képviselőjét az ügyben.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, nemrégen váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.