Okozói nyilatkozat

2002.07.26. 17:29

Sajnos a biztosítók a törvényes keretek között maguk állapítják meg a kifizetési feltételeket.

Tisztelt Autójogász!

Eddig csak külső érdeklődőként kísértem figyelemmel jogi tanácsait, de a minap kellemetlen eset történt velem egy vezető hazai biztosító kárbejelentési osztályán.
A baleset klasszikus, mi balra kanyarodtunk, a mögöttünk lévő autó előzésbe kezdett..
A szituáció alapján a balesetben való vétkességét a másik fél a "kék-sárga" balesetbejelentő betétlapon elismerte, és azt aláírta, ebből kifolyólag rendőrt nem hívtunk.
Ezek után a kárbejelentésnél az előadó hölgy azt mondta, hogy az eset nem egyértelmű, és részletes okozói nyilatkozatot kell kérnünk a másik féltől, ellenkező esetben 50-50% a felelőség, ezáltal a felvett kárösszeg felét térítenék csak meg. Ha esetleg a másik fél nem adna ilyen nyilatkozatot, úgy perre vihetjük a dolgot.
Abban az esetben ha az okozó ezt megtagadja - másrészt ez engem már eleve igen kellemetlen helyzetbe hoz - a következő kérdések merülnek fel:
1., Vajon jogában áll e a biztosító társaságnak tőlem ilyet kérni, illetve valóban szükség van-e erre?
2., Köteles-e fizetni a biztosító ha ügyfele a "kék-sárga" balesetbejelentő betétlapon felelőségét elismerte?
3., Milyen esélyem van egy ilyen perben?
4., Nem lenne-e logikusabb, hogy a biztosító az ügyfele elismert felelősége után simán fizetne, és a vélt esetleges tévedéséért ő perelné be az ügyfelét, hogy miért írt alá olyan felelőséget ami megkérdőjelezhető?

Válaszát előre is köszönöm:
Raffai Miklós

Tisztelt Raffai Úr!

Sajnos a biztosítók a törvényes keretek között maguk állapítják meg a kifizetési feltételeket, és ha okozói nyilatkozatot kérnek - és ezt a biztosítási feltételek, vagy mögöttes üzletszabályzat a szerződés megkötésekor is előírta -akkor joguk van az ilyen plusz biztosítékra, ezzel az esetleges biztosítási visszaéléseket próbálják megakadályozni.
Az ilyen esetek elkerülése végett érdemes minden káreseményhez rendőrt hívni, aki a felelőséget jogerős határozatban megállapíthatja, ezt a biztosítónak is el kell fogadni.

Tisztelettel:
Dr. Bodolai László


Ebbe hadd szóljak bele, nekem volt olyan esetem, hogy a rendőr a másik felet jogerősen elmarasztalta, fizetéséből a 8k büntit levonták, de nekem nem fizetett a biztosító, mert szerinte akkor is én voltam a hunyó.
Felülvizsgálatra szintén semmi eredmény, azt mondták a rendőrségi papír nem kötelezi őket.

vomit