Lopás vagy nem?

2002.09.12. 12:13

Elmentem és megdöbbenve tapasztaltam, hogy az autót szinte teljesen szétszedték. Kivették a motort, váltót, a teljes hátsó kerékfelfüggesztést, üléseket, ajtókat.

Tisztelt Autójogász!

A következő problémám adódott:
Eladtunk házunkat egy úrnak, aki megengedte, hogy autómat még ott tartsam egy darabig, mivel az karosszéria munka után állt. A házunk kertesház volt, és itt az autó az udvaron állt. Ő szóban biztosított arról, hogy az ott lévő autónak semmi baja nem lesz. Ezután 2-3 héttel az autómat kitolták az utcára a ház elé, mivel a házat átépítik és nem tudtak a munkagépekkel beállni az udvarra.

Ettől a ponttól kezdve kezd érdekessé válni a helyzet, ugyanis újabb 1 hét múlva már hiányoztak alkatrészek az autóból. Ezen persze nem lepődtem meg, tekintve hogy közterületen állt. Csütörtökön (2002.08.29-én) felhívott, hogy vigyem el, mert a rendőrök már kétszer ott voltak, és jegyzőkönyvet vesznek fel az autóról. Megmondta, hogy következő hét hétfőig (2002.09.02-ig) vigyem el az autót a ház elől. Viszont szombaton este felhívott egy ismerősöm, hogy nézzem meg az autót, mert az oldalára van borítva. Elmentem és megdöbbenve tapasztaltam, hogy az autót szinte teljesen szétszedték. Kivették a motort, váltót, a teljes hátsó kerékfelfüggesztést, üléseket, ajtókat. Valamint levágták az autó tetejét. Az autóból csak az alja maradt meg, valamint a két első felfüggesztés és a műszerfal egyes darabjai, de már a padlólemez is ketté volt vágva.

A ház új tulajdonosa kijött és közölte velem, hogy az ő munkásai szedték szét a beleegyezésével, mert hogy őt már kétszer megbüntették az autó miatt, hiszen azon rendszám, valamint lámpák nem voltak, mivel karosszéria munka után állt. A kocsi nem volt kivonva a forgalomból, de a javítások közben motor lett cserélve, melynek száma még nem volt bejegyezve a forgalmiba, mivel az autót amúgy is vizsgáztatni kellett volna a javítások után.

A kérdésem, illetve feltevésem a következő:
1. Tudtommal, mivel közterületen álló az autó, a ház új tulajdonosát nem büntethetik meg miatta, hiszen az nem az övé?
2. Ha jól emlékszem, az autóból nem az autó tulajdonosa által, vagy beleegyezésével történt bármilyen alkatrész, vagy egyéb benne lévő tárgy kiszerelése, illetve kivétele lopásnak minősül?
3. Tudtommal a lopást súlyosbítja, ha az autó nem volt kivonva a forgalomból?
4. Mit tudnék tenni a probléma megoldására?

Köszönöm megtisztelő figyelmét!
Horváth Rudolf

Tisztelt Uram!

Amennyiben önnek elismerte az autóőrzést elég különösen értelmező úriember, hogy köze van az autóval történtekhez, és ez később is bizonyítható - tanúk vannak rá, esetleg az illető maga is lesz akkora barom, hogy a rendőrség előtt elismeri - , akkor több bűncselekmény elkövetése miatt is felelőségre vonható az illető, ilyen lehet a sikkasztás, rongálás.

Javaslom tegyen feljelentést minél előbb ismeretlen tettes ellen, megjelölve az esetleges tanúkat. Konkrét személy ellen a feljelentést nem javaslom, mert ha nem tudja bizonyítani, akkor hamis vád formájában könnyen visszaüthet a dolog. A minősítést aztán az ügy konkrét ismeretében a vádhatóság elvégzi.

Tisztelettel
Dr. Bodolai László