Omega kontra kombájn

2002.10.17. 13:44

A kombájn nem gépjármű?! Akkor mi???

Tisztelt Uram!

Egy rendkívül érdekes ügyben kérem segítségét.
Még a tavalyi év nyarán (2001.07.12.)szenvedtem balesetet a cégem tulajdonában lévő Opel Omega típusú gépkocsival. Történetem a következő:
Egyenes útszakaszon a megengedett 90 km/óra sebességgel közlekedtem (a későbbi rendőrségi szakértő is igazolta), amikor egy bekötőútról egy kombájn keresztirányban elémhajtott, az ütközést nem tudtam elkerülni (a szakértő szerint sem lehetett az ütközést elkerülni).
Már a helyszínen kiderült, hogy a kombájnnak nincs biztosítása, ezért az Omega GKFB biztosítójával ún. "szívességi kárfelmérés"-t végeztünk el. A kárszakértő megállapította,hogy a gépkocsi gazdasági totálkáros. Sajnos az AB-AEGON-nak és a MABISZ-nak körülbelül 4 hónapjába tellett míg rájöttek, hogy nem áll módjukban fizetni, mert:
Idézem:
"A gépjármű üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 171/2000.(X.13.)sz. Kormányrendelet 1.§ g) pontja szerint a Kártalanítási Számla kezelője, a MABISZ, azoknak a károknak a megtérítésére köteles, amelyeket a szerződéskötési kötelezettség ellenére kötelező felelősségbiztosítással nem rendelkező üzembentartók okoztak.
A rendszám nélküli kombájn nem minősül gépjárműnek, ezért üzembentartója nem kötelezett felelősségbiztosítási szerződés kötésére, és ezért a MABISZ sem köteles az általa okozott kár megtérítésére."

Kérdések:
A kombájn nem gépjármű?! Akkor mi??? Az idézett kormányrendelet szerint
"A gépjármű a gépi meghajtású jármű, valamint a pótkocsi ......stb." Szerintem ebben a régi SZK-5 típusú orosz kombájnban is "gépi meghajtás" dübörög.
Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) első számú függelékének II.b pontja szerint ugyan talán nem gépjármű a kombájn (talán mezőgazdasági vontató kategóriába tartozik). Viszont a GKFB-ról szóló 58/1991. (IV: 13.) kormányrendelet szerint gépjárműnek minősül még a pótkocsi, félpótkocsi (pedig hol a motor?), a mezőgazdasági vontató, frsz.-mal ellátott lassú jármű és a segédmotoros kerékpár. Ezen kategóriák valamelyikébe a kombájnnak is bele kell tartoznia, még akkor is ha nincs rajta rendszám.
Ön szerint jár-e nekünk a kártérítés? Vagy a MABISZ jogellenesen nem akar fizetni? Mi a teendő az esetünkben? Ügyvéd, netán bíróság?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Szilágyi Imre

Tisztelt Uram!

Az igaz, hogy a KRESZ szerint a kombájn nem gépjármű, hanem jármű. Viszont az Ön által is ügyesen megtalált 171/2000.(X.13.)sz. Kormányrendeletben felsorolt kategóriák véleményem szerint fedik a kombájn fogalmát. (vagy munkagép, vagy mezőgazdasági vontató)
Mindenképpen érdemes fellebbezni, vagy bírósághoz fordulni.

Tisztelettel,
Dr. Bodolai László

171/2000. (X. 13.) Korm. rendelet
1. § E rendelet alkalmazásában
a) gépjármű: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) első számú függelékének II. b) pontjában meghatározott gépjármű, továbbá a pótkocsi, a félpótkocsi, a mezőgazdasági vontató, a forgalmi rendszámmal ellátott lassú jármű, a munkagép és a segédmotoros kerékpár;