Szerződés sablon

2002.12.20. 13:59

Szeretnék megvenni egy Opel Omegát, de a hozzá járó extrák között szereplő ABS nem működik.

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék megvenni egy Opel Omegát, de a hozzá járó extrák között szereplő ABS nem működik. Megbeszéltem az eladóval, hogy ha lefoglalózom, vagy leelőlegezem az autót, akkor ő hajlandó elvinni megcsináltatni a hibát. Szeretném megkérni, hogy egy ehhez szükséges szerződés sablont küldjön a részemre, mert nem szeretnék pórul járni az esetlegesen hiányosan megírt szerződés miatt.
Előre is köszönöm a segítségét.

Üdvözlettel:
Lipták József

Tisztelt Lipták úr!

Szerződésmintát küldeni sajnos nem tudok, de javaslom, hogy az alábbiak feltétlenül szerepeljenek a szövegben:
-az átadott összeg foglalóként történő megnevezése és az, hogy a felek a foglaló jogi természetét, miszerint ha a szerződést teljesítik, a foglalót a vételárba be kell számítani, ha pedig a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár, illetőleg a teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót pedig kétszeresen köteles visszatéríteni
-a hiba pontos megnevezése,
-az eladó kötelezettségvállalása a javíttatásra,
-a javítás határidejének meghatározása azzal, hogy amennyiben az eredménytelenül telik el, a vevő elállhat a szerződéstől, és az átadott összeg kétszeresére jogosult (az elállási jog esetleg meghatározható úgy is, hogy az a rögzítet határidőtől számított x nap múlva gyakorolható).
Amennyiben nem foglaló, hanem vételárelőleg címén történik az összeg átadása, az első francia bekezdésben írottak azzal irányadók, hogy a foglaló helyett előleget kell írni, és a foglaló jogi természetére vonatkozó rész mellőzendő.

Tisztelettel:
Autójogász