Totálkáros jármű vétele

2003.02.10. 12:40

A bizományos kereskedő nem szólt róla, hogy a jármű karambolos volt, az ő műhelyében javították meg.

Kedves Autójogász!

Vásároltam az egyik márkakereskedésben egy másfél éves gépkocsit. A bizományos kereskedő nem szólt róla, hogy a jármű karambolos volt, az ő műhelyében javították meg.
Ez számomra több mint egy év után, akkor derült ki, mikor biztosítást szerettem volna kötni (történetesen ugyanott, ahol korábban volt a kocsi biztosítva). A biztosító közölte, hogy a kocsira korábban tetemes összeget fizettek gazdasági totálkár miatt. Ha ezek után majd el akarom adni a járművet, biztosan nem kapom meg érte a piaci árat.
Milyen kárigényem lehet a tisztességtelen kereskedővel szemben?

Teljes tisztelettel,
Nagy Benedek

Tisztelt Nagy Úr!

A kereskedőtől követelheti a vételár és a gépkocsi vásárláskori valós értékének különbözetét, esetleg e valós érték és az Ön általi értékesítéskor - az utólag észlelt, a korábbi eladó által nem közölt javítás miatt alacsonyabb összegben - meghatározott vételár különbözetét; utóbbi esetben figyelemmel kell lenni a két értékesítés közötti használatból eredő értékcsökkenésre is.
A két lehetőség közül az első verziót javaslom, tekintve, hogy a követelés összegszerűségének meghatározása egyszerűbb, a kocsi jelenlegi állapota bizonyos, az Ön általi jövőbeli értékesítésig pedig még bármi történhet.

Tisztelettel:
Autójogász