Használtautó behozatal

2003.02.27. 16:10

Érdeklődnék pontosan, mik az új jogszabályok használtautó behozatalal kapcsolatban 2003. januártól.

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődnék pontosan, mik az új jogszabályok használtautó behozatalal kapcsolatban 2003. januártól. Pontosan hány éves lehet a legöregebb amit forgalomba lehet helyezni.
Ha alkatrésznek szeretnék autót behozni, akkor milyen költségekkel kell számolni, illetve itt vannak-e "kórhatárok".
Várom válaszát,

Tisztelettel:
Háncs Péter

Tisztelt Háncs Úr!

A korlátozás a 2003. január 1-jétől használt személy- és 3,5 t alatti tehergépkocsira terjed ki: csak akkor vámkezelhető, ha újkénti használatba vétele 1996. január 1-jét követően történt.
A belföldi forgalom számára történő vámkezelhetőséget illetően a Közlekedési Felügyelet előzetes vizsgálat alapján határoz, ha pedig az engedélyezését megtagadja, az ügyfél kérheti a jármű alkatrészként történő vámkezelését. Ehhez - a fődarabok azonosítási jelzésének nyilvántartásba vétele mellett - a Közlekedési Felügyelet külön engedélyt ad ki. Az engedély kiadásához a kérelmezőnek igazolnia kell, hogy:
- a számozott fődarabok kivételével a gépjármű alkatrészeit, tartozékait az arra feljogosított személy, vagy szervezet bontásra átveszi,
- a hulladéknak minősülő alkatrészek, tartozékok importjához szükséges külön jogszabályban meghatározott engedélyt a hasznosítás helye szerint illetékes első fokú környezetvédelmi felügyelőség megadta.

A vámeljárást megelőző vizsgálat díjköteles, amelynek összege járműfajtánként változó, konkrét összegét a vizsgálatkor érvényes jogszabály határozza meg.

Tisztelettel:
Autójogász